logo
RNTV Live

Al doilea transport maritim cu provizii alimentare destinate populației din Gaza a pornit din Cipru

gaza_distrus
Dudau Andreea Valentina

Sâmbătă, al doilea transport maritim de ajutoare către Gaza, încărcat cu aproape 400 de tone de alimente, a pornit din portul Larnaca din Cipru, conform informațiilor furnizate de TVR. Proviziile vor fi aduse în Gaza cu ajutorul unei nave de marfă și a unei platforme tractate de o navă de salvare!

În parteneriat cu Israelul, autoritățile cipriote au stabilit un coridor maritim pentru a facilita sosirea încărcăturilor, care sunt verificate în prealabil, direct în enclava palestiniană asediată. TVR informează că organizația caritabilă World Central Kitchen (WCK), cu sediul în SUA, și Open Arms din Spania au organizat misiunea, cu sprijin financiar majoritar din partea Emiratelor Arabe Unite și cu colaborarea autorităților cipriote.

În cadrul primei lor misiuni, în martie, aceste organizații au construit un dig improvizat din ruine pentru a permite descărcarea a aproape 200 de tone de alimente în enclavă, care nu dispune de nicio facilitățe portuară. Transportul de sâmbătă include două stivuitoare și o macara pentru a ajuta la viitoarele livrări maritime.

Separat, Statele Unite intenționează să construiască un dig plutitor în largul Gaza pentru a primi ajutoare. Președintele cipriot Nikos Christodoulides a declarat vineri că data-țintă pentru finalizarea lucrărilor este 1 mai, dar există șanse să fie gata în jur de 15 aprilie.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că foametea este iminentă în nordul Fâșiei Gaza, unde 300.000 de persoane sunt prizoniere ale conflictelor. În întreaga enclavă, peste jumătate din populația de 2,3 milioane de oameni ar putea să se confrunte cu foametea până în iulie.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cel mai înalt organ judiciar al ONU, a ordonat Israelului să ofere „asistență umanitară de urgență” în Fâșia Gaza, pentru a face față „foametei care se instalează” în teritoriul palestinian. Această ordonanță este emisă Israelului „conform obligațiilor sale în temeiul Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid”.

CIJ a subliniat că condițiile de viață ale palestinienilor din Fâșia Gaza s-au înrăutățit semnificativ și că trebuie luate măsuri urgente pentru a asigura furnizarea de servicii de bază și asistență umanitară necesară.

De asemenea, CIJ cere creșterea capacității și a numărului de puncte de trecere terestre, menținându-le deschise cât este necesar pentru a facilita fluxul de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza. Chiar dacă ordinele CIJ sunt obligatorii, Curtea nu are mijloace de a le impune.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor