logo
RNTV Live

Ahmed Katie, un cetățean sirian, a fost reținut în Turcia și este acuzat de spionaj în favoarea Franței

ahmed-katie-syrian-activist
Dudau Andreea Valentina

Un activist sirian din Turcia, Ahmed Katie, cunoscut pentru implicarea sa în sprijinirea refugiaţilor, a fost arestat și acuzat de spionaj în favoarea Franței, conform unor informații dezvăluite de cotidianul proguvernamental Sabah și confirmate de o sursă apropiată dosarului!

Conform ziarului turc, Ahmed Katie a fost arestat însoțit de alți doi cetățeni sirieni, în Bursa, la aproximativ 130 de kilometri sud de Istanbul, și a fost acuzat de “spionaj în favoarea DGSE (serviciile de informații externe franceze)”. Potrivit Sabah, Katie, care a locuit legal în Turcia începând din 2013, a fost supus unei supravegheri stricte înainte de a fi reținut și plasat în detenție.

Conform unei surse apropiate de dosar, Ahmed Katie “a fost înșelat” în timp ce se pregătea să părăsească Turcia împreună cu familia sa, îndreptându-se spre Franța pentru a cere azil. Avocatul lui Ahmed Katie, Halim Yilmaz, nu a putut fi contactat de AFP.

Un activist pentru drepturile omului și opozant al regimului lui Bashar al-Assad, închis și torturat în Siria, Ahmed Katie a “dispărut” pe 27 noiembrie 2023, conform apropiaților săi. Soția sa a semnalat dispariția la 30 noiembrie. Câteva zile mai târziu, organizații pentru drepturile omului din Turcia și Siria au exprimat îngrijorare față de dispariția sa într-o conferință de presă. La sfârșitul lunii octombrie, Ahmed Katie a postat un mesaj pe Facebook în care anunța suspendarea activităților sale referitoare la refugiați, din cauza unor “circumstanțe” și “presiuni”.

Autoritățile turcești au efectuat recent mai multe arestări ale persoanelor acuzate de spionaj în favoarea Israelului sau Iranului. Turcia găzduiește peste trei milioane de refugiați sirieni care au fugit din cauza războiului din țara lor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor