logo
RNTV Live

Agricultura verticală pentru o populație în creștere, care sunt beneficiile aduse de această metodă?

vertical-farming
Constantin Corina
Agricultura verticală este valul viitorului pentru hrănirea lumii. Practica agricolă care implică cultivarea culturilor în interior în straturi stivuite vertical, mai degrabă decât în câmpurile agricole tradiționale, are multe avantaje. Cu toate acestea, criza financiară globală poate expune defectul fatal al agriculturii verticale.

Ce este agricultura verticală?

Agricultura verticală este exact ceea ce sună: agricultura pe suprafețe verticale, mai degrabă decât agricultura tradițională, orizontală. Folosind straturi stivuite vertical, fermierii pot produce mult mai multe alimente pe aceeași cantitate de pământ (sau chiar mai puțin).

Aici puteti vedea mai bine cum functionează acest tip de agricultură și în ce conditii sunt crescute legumele/fructele.

Dezavantajele agriculturii verticale au fost examinate într-un articol Wired din 2022 intitulat „Agricultura verticală și-a găsit defectul fatal”. Articolul relatează despre compania europeană de agricultură verticală Infarm, care a anunțat că își va concedia jumătate din forța de muncă la doar aproximativ șase luni după ce a deschis o unitate în apropiere de Bedford, Anglia, conform GreenMatters.

Istoria agriculturii verticale

Cu toate acestea, agricultura verticală este mult mai mult decât doar stivuirea plantelor și speranța la ce este mai bun. Practica necesită control artificial al temperaturii, luminii, apei și umidității. Dacă nu se menține un echilibru delicat, este posibil să se piardă o cultură întreagă așa cum ar face o fermă tradițională în cazul unei secete sau inundații.

Primul exemplu de agricultură verticală cunoscut astăzi este cel al grădinilor suspendate din Babilon cu aproximativ 2500 de ani în urmă. Nici măcar agricultura hidroponică nu este complet nouă. În urmă cu aproximativ o mie de ani, aztecii au dezvoltat o versiune a acestei practici, numită chinampas, prin creșterea plantelor pe plute care plutesc deasupra râurilor și lacurilor.

O formă mai avansată tehnologic de agricultură verticală a apărut în anii 1600. Fermierii francezi și olandezi au dezvoltat modalități de a cultiva fructe cu climă mai caldă pe pereții de piatră care rețin căldura, creându-și propriile microclimate.

Beneficii

Agricultura verticală are multe beneficii, acest model oferind producție maximă cu impact minim asupra mediului și mult mai puțin spațiu necesar. Cu resursele la un nivel superior, va deveni din ce în ce mai dificil să se mențină producția de alimente folosind metode tradiționale.

Fermele verticale CEA au de obicei puțină nevoie sau chiar utilizarea de pesticide. Prin controlul mediului din jurul culturilor, aceste sisteme țin departe dăunătorii în mod natural – fără a fi nevoie de pesticide chimice care pot cauza alte probleme în continuare.

Agricultura verticală utilizează mai puțină apă și mai puțin spațiu și crește producția pe tot parcursul anului, mai degrabă decât să fie legată de un anumit sezon. O fermă Eden Green Technology poate produce recolte zilnice pe tot parcursul anului, cu mai puțin de 3% deșeuri alimentare și opțiunea de a cultiva peste 200 de soiuri de produse hidroponice într-o singură instalație.

Sursa: wur.nl

Sursa: edengreen.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor