Sursa foto: DigiSport

Simona Halep a fost recent subiectul unei audieri importante cu privire la procesul său de dopaj, iar Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a oferit precizări importante cu privire la acest caz, la două săptămâni după ce jucătoarea a criticat amânarea procesului. Acuzatorii au explicat fanilor de tenis motivele din spatele prelungirii procesului, datorită complexității sale.

ITIA a explicat motivul întârzierii în judecarea cazului Simonei Halep, care a durat peste 8 luni. Ei au argumentat că procesul este unul foarte complex și necesită investigații amănunțite pentru a se asigura că verdictul este corect.

„Dacă un jucător neagă acuzația, începe un proces prin care i se cere să furnizeze dovezi care explică testul pozitiv. În funcție de substanța implicată, acesta poate fi un proces îndelungat care implică o comunicare intensă între jucător și reprezentanții acestuia, ITIA, laboratoarele acreditate de Agenția Mondială Anti-Doping și alți experți științifici care ar putea fi implicați”, conform declarației publicate de ITIA pe pagina sa oficială.

Procesul de audiere în cazul Simonei Halep, care a negat acuzațiile de dopaj, poate dura mai mult de o zi și este programat să aibă loc pe data de 28 mai.

„Odată ce ambele părți sunt convinse că dețin dovezile de care au nevoie, este convocat un tribunal independent. ITIA folosește organismul independent de arbitraj sportiv Sport Resolutions pentru a-și desfășura audierile, iar comisia este de obicei alcătuită din până la trei experți juridici, fără legături cu niciuna dintre părți. O audiere poate avea loc de la distanță sau în persoană și are loc de obicei pe parcursul unei zile – deși poate fi mai lungă dacă este un caz deosebit de complicat sau disputat (n.r. – așa cum este cel al Simonei Halep)”

Înainte ca Simona Halep să-și exprime nemulțumirea față de organele de conducere ale tenisului, aceste detalii erau puțin cunoscute de public, dar interviul ei a determinat reprezentanții ITIA să ofere mai multe informații. După ce au explicat cum se desfășoară procesul de dopaj, Agenția care o acuză pe Halep a detaliat condițiile în care un jucător poate contesta decizia:

„Odată ce comisia a dat verdictul, ITIA va publica decizia pe site-ul său web și printr-un comunicat de presă. Oricare parte poate contesta decizia completului independent de audiere al Sport Resolutions la Curtea de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne, Elveția. TAS va desfășura o altă audiere pentru a analiza din nou probele și pentru a stabili dacă verdictul de la prima instanță trebuie menținut sau anulat. Procesul de la TAS, din momentul în care un jucător sau ITIA face apel și până la primirea deciziei, poate dura mai mult de 12 luni”.

În timp ce Howard Jacobs o reprezintă pe Simona Halep în procesul de dopaj, românca a fost foarte critică față de organismele internaționale ale tenisului. Ea a acuzat că audierea sa a fost întârziată în mod repetat și nu i s-a permis să se apere în urma testului pozitiv la US Open 2022.

Inițial programată pentru 28 februarie, audierea a fost amânată până pe 28 mai, ceea ce i-a dat speranțe că poate concura la Indian Wells. Halep a dezvăluit că testele anti-doping au fost administrate de ITIA, dar cazul său se află în competența ITF.

Jacobs a fost avocatul care a apărat-o pe Maria Sharapova într-un caz similar în 2016. Sharapova a primit inițial o suspendare de doi ani, dar TAS i-a redus pedeapsa la 15 luni.

Sursa: prosport.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *