Curenții rip sunt fluxuri puternice de apă, de tipul unui jet normal de țărm, prin zona de surf, care sunt variabile în spațiu și timp din cauza schimbărilor în condițiile valurilor incidente și a morfologiei țărmului.

Ziua de luni a fost una teribilă la mare, după ce mai multe persoane au murit înecate în apele învolburate. La tragedii a contribuit curenții din apă, denumiți rip.

Printr-o analiză complexă de recunoaștere a modelelor de formare a curentului de ruptură, pe baza imaginilor satelitare de înaltă rezoluție, echipa implicată în studierea fenomenului a concluzionat că 55% din cele aproximativ 34 de zone de plajă analizate între Năvodari și Vama Veche, însumând aproximativ 40 km de coasta, sunt frecvent afectate de curenții de rip, în timp ce 19% sunt afectate cu o frecvență mai mică de acești curenți. Astfel, după cum explică Florin Tătui, 2/3 din sectoarele de plajă dintre Năvodari și Vama Veche sunt afectate într-un fel sau altul de curenții de rip.

Pentru a înțelege mai bine relevanța acestor măsurători, Florin Tătui arată, printre altele, că viteza de curgere într-un râu de munte este de aproximativ 1-2 m/s și că înotul împotriva unui astfel de curent echivalează cu încercarea de a înota într-un râu de munte. în amonte. Totodată, lăţimea curenţilor de rip în sectoarele de plajă menţionate este în medie de 20-30 m, dar poate ajunge până la 60-70 m. În ceea ce privește zona de dezvoltare a curenților, aceasta include distanțe maxime măsurate de aproximativ 150 m de la linia apei și adâncimi de până la 3-3,5 m.

”Poți să identifici un curent de pe mal, dacă urmărești câteva detalii. Dacă sunt valuri pe mare, dar există o zonă îngustă, perpendiculară cu plaja, cu apă liniștită – dar tulbure sau închisă la culoare –, acesta este un curent rip. Pe acolo se întoarce către larg apa adusă la mal de valuri. S-ar putea să ducă cu ea și o linie de spumă, sedimente, alge sau alte materiale plutitoare, astfel încât curentul rip e mai ușor de urmărit. Dar acesta poate să apară și când nu sunt valuri – atunci, apa este mai agitată în zona prin care se întoarce către larg”, scrie Libertatea.

Cum să scapi de curenți

”Se obosesc pentru că nu înoată eficient, ci înoată spre cea mai mică distanță până la mal. Nu aceea este scăparea. Scăparea este să fii liniștit, calm și să înoți în lateral, paralel cu malul, 10-15 metri, până ieși din curentul rip, apoi înoți către mal”, spune Andrei Hîrjău, salvamar.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *