La Aeroportul Cluj-Napoca, polițiștii de frontieră au identificat încă 14 minerale de colecție (flori de mină), care se presupune că fac parte din patrimoniul național. Aceasta reprezintă a doua descoperire de acest gen, după ce, în zilele recente, au găsit 45 de flori de mină în bagajele unei femei care călătorea către Marea Britanie.

La data de 16.01.2024, polițiștii de frontieră au fost alertați de către lucrătorii vamali cu privire la un colet de aproximativ 30 kg depozitat în magazia cargo, care conținea mai multe obiecte interzise. După efectuarea verificărilor, s-a constatat că pachetul a fost expediat de o persoană juridică din România, având ca obiect de activitate intermedierea în comerțul specializat cu produse cu caracter specific. Destinatarul coletului era o persoană fizică din China, conform informațiilor transmise miercuri de către Poliția de Frontieră.

Sursa citată a precizat că, la controlul efectuat împreună cu reprezentanţii autorităţii vamale, s-au descoperit 14 bucăţi de eşantioane de minerale de colecţie (flori de mină), susceptibile de a face parte din patrimoniul naţional mobil, de diferite mărimi, de culoare neagră, în greutate totală de 27 de kilograme.

”Deoarece coletul nu era însoţit de un certificat de export temporar sau definitiv emis de Ministerul Culturii, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală în vederea continuării cercetărilor şi a stabilirii situaţiei de fapt privind suspiciunea săvârşirii infracţiunii de tentativă în efectuarea de operaţiuni de export ilegal, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 182/2000 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. Întreaga cantitate de flori de mină a fost reţinută de către organul vamal, urmând a fi stabilită valoarea şi provenienţa acestora”, a mai transmis sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *