Administrația din Iași demonstrează excelență în domeniul transporturilor aeriene. După finalizarea noului aeroport din Brașov, construit integral, Consiliul Județean Iași se pregătește să inaugureze Terminalul 4 al Aeroportului Iași.

”Vom operaționaliza noul terminal T4, iar dacă cu actuala infrastructură aeroportuară am ajuns la această performanță, T4 (care este de aproximativ 13 ori mai mare decât actualul terminal T3) va crea oportunități uriașe pentru întregul județ, iar dezvoltarea aeroportului va fi fără precedent. Mă bucur mult că am investit în acest obiectiv, iar acum se dovedește că a fost o decizie bună pentru comunitatea noastră”, scria recent, pe facebook, președintele Consiliului Județean Iași, liberalul Costel Alexe.

Conform declarațiilor autorităților ieșene, după inaugurarea Terminalului 4, Aeroportul Iași se va clasifica ca al doilea ca capacitate de procesare a pasagerilor în țară, atingând un volum de 3,5 milioane de pasageri pe an și depășind Aeroportul din Cluj-Napoca. În 2023, Aeroportul Internațional Iași a înregistrat un trafic de 2,34 milioane de pasageri, situându-se pe locul 3 la nivel național, între Cluj (3,24 milioane) și Timișoara (1,35 milioane). Cu aceste planuri ambițioase, și având în vedere atragerea de noi rute aeriene, aeroportul din Iași are șansele de a urca pe poziția a doua în țară, imediat după București.

Terminalul 4 (T4) a fost edificat într-un interval de doar un an. Investiția a implicat costuri în valoare de 90 de milioane de euro, finanțate atât de Fondul European de Dezvoltare Regională, cât și de bugetul de stat.

Terminalul nou dispune de trei niveluri, șapte porți de îmbarcare și 34 de ghișee pentru check-in. Cu o suprafață totală de peste 31.000 de metri pătrați, T4 este de 13 ori mai mare decât Terminalul 3 (T3), care este destinat curselor interne. În imediata apropiere a aeroportului se găsește un parc fotovoltaic ce va acoperi 20% din necesarul total de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *