logo
RNTV Live

AEP avansează în era digitală: Un sistem inovator de management pentru etică și transparență în activitățile electorale

aep
Dumitrache Catalina

Un proiect cu scopul de a îmbunătăți transparența, etica și integritatea în cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP) a fost implementat prin introducerea unui sistem de management anti-mită. Toni Greblă, președintele AEP, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că proiectul are ca obiectiv să combată tendința de finanțare a campaniilor electorale din surse interne și externe, provenind de la grupuri de interese nelegitime.

Potrivit lui Greblă, proiectul include și o componentă pentru verificarea modului de finanțare a partidelor politice, contribuind la profesionalizarea angajaților AEP. Acesta a menționat, de asemenea, că s-a sporit implicarea în furnizarea informațiilor despre campaniile electorale și procesele electorale în general.

În cadrul proiectului, un instrument informatic a fost dezvoltat pentru crearea, încărcarea și transmiterea raportărilor cerute de lege din partea formațiunilor politice și a competitorilor electorali. Acest instrument facilitează controlul finanțării partidelor și campaniilor electorale de către AEP.

AEP a precizat că proiectul a inclus și dezvoltarea unui instrument informatic pentru formarea continuă a membrilor birourilor și oficiilor electorale, precum și a altor persoane implicate în procesul electoral. Un sistem informatic de evaluare a performanțelor membrilor birourilor și oficiilor electorale, experților electorali și operatorilor de calculator a fost, de asemenea, implementat.

Cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al misiunilor diplomatice, s-au organizat sesiuni de informare în comunitățile din diaspora, cu accent pe capitalele cu cel mai mare număr de alegători la scrutinurile anterioare.

Un alt aspect important al proiectului a vizat îmbunătățirea competențelor angajaților AEP în prevenirea și combaterea corupției, prin intermediul unor cursuri de formare profesională în etică, integritate și prevenirea corupției.

Proiectul, denumit “DIGI-EMB – Digitalizare pentru creșterea nivelului de transparență, etică și integritate în gestionarea electorală și finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale,” este cofinanțat din Fondul Social European și face parte din Programul Operațional Capacitate Administrativă.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor