logo
RNTV Live

Adeverinţele necesare pentru recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii: ‘Pensionarii au un termen de 6 luni să le prezinte’

pensii
Theo Tănăsescu

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat joi, la România TV, că începând cu 1 septembrie, pensionarii vor beneficia de un termen suplimentar de 6 luni pentru a furniza documentele doveditoare necesare pentru recalcularea pensiilor. Această măsură vine în contextul în care mulți pensionari se confruntă cu dificultăți în obținerea adeverințelor necesare.

„Tocmai pentru întărirea principiului contributivității, fiindcă nu toate categoriile de persoane au beneficiat de prime, ore suplimentare, acord global, au fost luate în calcul veniturile contributive pe care fiecare pensionar le-a avut, venituri contributive înregistrate. Acesta este motivul pentru care prevederile noii legi sunt bazate pe toată filozofia legii, în primul rând ca un pilon pe contributivitate, astfel încât în lege să ținem cont de trei elemente. Totalul punctelor acumulate este generat de totalul punctelor contributive de unde noutatea este aceasta și tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor avem această perioadă în care se va ține cont de toate veniturile, fiindcă acestea vor fi, să zicem, la mica recalculare, luată în calcul de la 1 septembrie. Începând cu data de 1 septembrie, mai au la dispoziție 6 luni pentru a-și aduce documentele doveditoare”, a declarat ministrul.

„Pe de altă parte, avem punctele necontributive asimilate care țin de educația pe care domniile lor o au și anume perioadele de studii superioare, de perioadele de armată, de șomaj, și dacă a fost cazul de prizonierat, sper că a fost cazul la cât mai puține persoane, și nu în ultimul rând, de punctele de stabilitate, care au menirea de a încuraja munca și stagiile mai lungi de cotizare.

Prin urmare, nu ne-am dorit lucrul acesta, îl cunoaștem, ne dorim să îl îmbunătățim și să venim cu ceva care să vă ușureze viața. Avem situație de la firul ierbii, dar sensul legii pe care noi am creat-o nu este în niciun caz de a vă pune pe drumuri, ci esențial este că vă recunoaștem drepturi care până acum nu v-au fost recunoscute”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Tarifele adeverințelor

„Este în atenția noastră și această rană deschisă, legată de costul pe care îl generează. (…) Am analizat cu atenție și legislația, fiindcă în fapt, Legea Arhivelor Naționale, nu Legea pensiilor este cea care reglementează obținerea acestor adeverințe, dar și Ordinul pe care președintele Casei Naționale de Pensii Publice a fost obligat să îl dea în baza acelei legi. Încercăm să găsim soluții, astfel încât pensionarilor să le fie mai ușor și mai bine. Este vorba și de o decizie guvernamentală, politică, dar este important să vedem și care sunt actualele prevederi și cum putem să ajungem de la acestea la o nouă reglementare fără a crea disfuncționalități și mai mari, fiindcă în momentul acesta avem în vigoare Legea Arhivelor, care stipulează clar cum se iau aceste adeverințe și, de asemenea, cum se reglementează tarifele pentru ele. Colegii noștri de la CNPP și cu cei din Direcția de Asigurări Sociale a Ministerului Muncii, au avut deja, în grupul de lucru pe care l-am creat, întâlniri pentru asta, încercând să vadă cum putem să îmbunătățim situația”, a mai spus ministrul Muncii.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor