Ministrul Economiei, Ștefan Oprea, și ministrul bulgar al Economiei și Industriei, Bogdan Bogdanov, au exprimat joi, la Forumul de Afaceri bulgaro-român „United Europe – One Path to Economic Security and Sustainable Integration”, încrederea că eforturile lor comune pentru aderarea celor două țări la spațiul Schengen vor fi fructificate până la finalul acestui an, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Cei doi oficiali au subliniat beneficiile economice semnificative anticipate odată cu aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen și la zona euro.

Ministrul bulgar al Economiei și Industriei, Bogdan Bogdanov, a evidențiat lungile așteptări experimentate de companiile de transport rutier de mărfuri la punctele de frontieră, subliniind că aceste întârzieri au generat pierderi semnificative pentru economie. El a exprimat speranța unei creșteri notabile a Produsului Intern Brut (PIB), estimată între 3 și 5 procente, în urma aderării Bulgariei la Schengen și la zona euro.

La fel, ministrul român al Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a evidențiat că economia României înregistrează o pierdere anuală de 0,5% din PIB din cauza absenței acesteia din spațiul Schengen.

„Economiile celor două state înregistrează progrese, iar Bulgaria a fost a doua cea mai prosperă țară din Europa, cu o creștere economică de până la 30%. Această situație s-a menținut și în acest an. Chiar dacă unii dintre partenerii noștri se confruntă cu recesiunea, Bulgaria și România sunt state cu o creștere a PIB-ului. Avem economii în creștere constantă, industrii mai productive. Suntem într-o fază de progres care nu ne mai percepe ca țări cu forță de muncă ieftină; suntem locuri propice prosperității, suntem țările în care inovația stă la baza noii revoluții industriale a Europei. Facem parte activă din dezvoltarea Europei și cu cât finalizăm mai rapid procesul de integrare completă, cu atât mai ușor Europa își va îmbunătăți nivelul de competitivitate”, a declarat ministrul bulgar al Economiei, Bogdan Bogdanov.

Ministrul Ștefan Oprea a subliniat că nu doar cetățenii români și bulgari, ci toți cetățenii europeni sunt afectați economic de absența României și Bulgariei din spațiul Schengen.

„Sentimentul de frustrare existent în România și Bulgaria lasă urme inclusiv în cifrele de afaceri și în profiturile pe care companiile austriece le au astăzi în cele două state membre. Consider că este o mare eroare să externalizăm o problemă internă a unui stat la nivelul Europei. Am văzut această greșeală în Europa și am observat consecințele sale, care au dus chiar la retragere. Aceasta este mesajul pe care vreau să-l transmit împreună cu ministrul bulgar al Economiei, că nu sunt afectate doar companiile bulgare și românești, ci toți cetățenii europeni care plătesc prețul fiecărui produs achiziționat, având în vedere absența României și Bulgariei în spațiul Schengen. Sperăm ca demersurile noastre să aibă rezultate cât mai rapid, chiar la Consiliul JAI din decembrie”, a afirmat Ștefan Oprea.

La eveniment au mai fost prezenți ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaykov, ambasadorul României în Bulgaria, Brândușa Ioana Predescu, precum și ambasadorul Austriei în Bulgaria, Andrea Wicke Bohm.

Ambasadorul Austriei în Bulgaria, Andrea Wicke Bohm, a menționat că Dunărea creează conexiuni cu ambele țări, Bulgaria și România, iar investitorii austrieci au o colaborare de lungă durată în această regiune. Poziția Austriei nu este împotriva României și Bulgariei, ci exprimă îngrijorare în privința securității, deoarece „stabilitatea și securitatea în această regiune reprezintă o prioritate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *