Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe în Guvernul Dăncilă și fost parlamentar de Tulcea în legislatura 2016-2020, afirmă că construcția podului suspendat care leagă Brăila de Tulcea a avut mari întârzieri din cauza politicienilor locali care aveau afaceri cu bacurile pentru traversarea Dunării. Teodorovici îl acuză pe eurodeputatul PSD Mihai Tudose că a alocat sume insuficiente pentru construcția podului în perioada în care era prim-ministru.

Într-o emisiune difuzată sâmbătă la Prima TV, Eugen Teodorovici a dezvăluit că discuțiile despre construirea podului de la Tulcea durează de peste 30 de ani. El susține că interesele meschine ale unor politicieni locali din Galați și Brăila, care aveau afaceri cu bacurile, au blocat acest proiect important pentru regiune și pentru întreaga țară. Teodorovici a menționat că europarlamentari români, prezenți în prezent în Parlamentul European, au făcut tot posibilul să blocheze proiectul, deși public declarau că îl susțin. El a primit semnale din partea Comisiei Europene care indicau că politicieni români încercau să împiedice construcția podului.

Potrivit lui Teodorovici, proiectul de construire a podului a început în urma unei solicitări a lui Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, care i-a scris premierului de atunci, Victor Ponta, în 2013. În calitate de ministru de Finanțe, Teodorovici a alocat fondurile necesare în 2015 pentru a începe construcția podului din bugetul țării, deoarece acesta nu era aprobat de Comisia Europeană. Ulterior, el a solicitat ca interimarul la Fonduri Europene, Viorica Dăncilă, să trimită cererea de finanțare către Comisia Europeană.

Teodorovici critică liderii PSD pentru că nu i-au invitat la ceremonia de inaugurare a podului pe Victor Ponta și pe Corina Crețu, politicieni care au susținut proiectul în trecut. El susține că podul a fost inclus în acordul de parteneriat, iar negocierile cu Comisia Europeană au fost făcute de el în calitate de ministru de Finanțe în 2015.

Fostul ministru de Finanțe acuză și fostul premier Mihai Tudose că a blocat proiectul prin alocarea unei sume derizorii pentru construcție în bugetul din 2018. El menționează că Tudose a alocat doar 1% din suma solicitată de constructor și că acest lucru a dus la blocarea proiectului în martie 2018.

Podul de la Brăila a fost inaugurat în data de 6 iulie, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a premierului Marcel Ciolacu, a foștilor premieri Nicolae Ciucă și Mihai Tudose, a comisarului european Adina Vălean și a ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, precum și a mai multor ambasadori și oficialități locale.

Fostul premier Mihai Tudose, în prezent europarlamentar, a subliniat că actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a găsit finanțarea necesară pentru construirea podului. Tudose a afirmat că acest pod reprezintă începutul dezvoltării zonei Dunării de Jos și că este o realizare importantă pentru regiune.

Sursă: news.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *