Conform activiștilor de mediu, pescuitul comercial în râurile Olt, Siret și Prut, afluenți importanți ai Dunării, ar trebui interzis, din cauza transformării acestei practici într-un adevărat măcel.
Pentru a convinge autoritățile să suspende autorizațiile de pescuit industrial pe aceste râuri, activiștii s-au apucat să strângă semnături. Pescarii declară că în ultima perioadă au avut doar capturi mici cu care nu și-ar putea întreține nici familiile, însă adevărul este că piața neagră și braconajul prosperă.
Conform ultimelor cercetări depuse la Camera Deputaților, există o discrepanță imensă între numerele transmite de pescari și cele reale.
20 de kilograme de pește, pe Siret, sau 28 de kilograme, pe Prut. Atât declară un pescar comercial. Totuși, potrivit specialiștilor acestea sunt niște cifre infime.
Paul Danciu, inițiatorul petiției: „Dacă sunteți 21-30 de pescari, înseamnă că sunteți zece familii. Adică, cum poate să trăiască zece familii cu un milion sau 200 de lei pe lună? Totul se raportează la piața neagră. Efectele vor fi tragice. Fauna piscicolă va dispărea total, dar cei de la Mediu nu văd”
Cei care pescuiesc în zone interzise, cu plase nesemnalizate sau chiar cu instalații artizanale cu curent electric, sunt cei care prosperă, de fapt, în timp ce autoritățile par să nu înțeleagă gravitatea situației, informează Știrile Pro TV.
Tudor Ionescu, directorul Centrului de Biodiversitate Acvatică: „Din punct de vedere statistic, observăm niște cantități infime declarate de pescarii comerciali. Vorbim de activități de braconaj care se ascund în spatele pescuitului comercial”.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Sunt deschis oricărei propuneri. Îngăduiți-mi să nu mă pronunț într-un fel sau altul, ci doar îmi lăsați timpul necesar pentru a contribui la această decizie”
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.