sursă foto Gandul.info

Eforturile în vederea limitării încălzirii globale la pragul de 1,5 grade Celsius față de epoca preindustrială înregistrează „decalaje semnificative” în ceea ce priveşte ritmul şi nivelul necesare pentru abordarea crizei climatice.

Cu prilejul conferinţei ONU asupra climei de la Paris din 2015, liderii globali au convenit asupra limitării încălzirii globale la nivelul de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Potrivit unui raport intitulat „Starea acţiunii climatice”, dintre cei 42 de indicatori evaluaţi, doar unul singur – ponderea vehiculelor electrice în totalul vânzărilor de autovehicule – este pe cale să atingă ţinta pentru 2030 derivată din acordul de la Paris.

„În ciuda a decenii întregi de avertizări disperate şi semnale de alarmă, liderii noştri au eşuat în mobilizarea acţiunii climatice la ritmul şi nivelul necesare”, a spus autoarea principală a studiului, Sophie Boehm, potrivit dpa, preluată de Agerpres. „Nu e timp de cârpeli. În schimb, avem nevoie de schimbări imediate, transformaţionale, în toate sectoarele, în acest deceniu”.

Conform raportului, se preconizează o creștere medie anuală a proporției de energie solară și eoliană cu 24%, comparativ cu rata actuală de creștere de 14%.

De asemenea, se subliniază că tranziția progresivă de la combustibilii fosili trebuie să se accelereze de șapte ori. Cu toate acestea, subvențiile acordate petrolului, gazului și cărbunelui au înregistrat aproape o dublare între 2020 și 2021.

Claire Fyson, autoarea raportului de la Climate Analytics, consideră „absurd” să persistăm în investițiile excesive în surse de energie bazate pe gaze naturale și cărbune. Raportul a fost elaborat prin colaborarea dintre Bezos Earth Fund, Climate Action Tracker, ClimateWorks Foundation, United Nations Climate Change High-Level Champions și World Resources Institute.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *