Politiştii ies în control! Pedepse usturătoare pentru cei care vând sau folosesc materiale pirotehnice

Autoritățile intensifică eforturile pentru prevenirea și combaterea nerespectării legilor privind articolele pirotehnice!

București, 30 decembrie 2023 – Inspectoratul General al Poliției Române a raportat rezultate semnificative în cadrul acțiunii naționale „PIROTEHNIC”, desfășurată în perioada sărbătorilor de iarnă. Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a gestionat cu determinare această campanie menită să prevină și să combată evenimentele cauzate de nerespectarea prevederilor legale referitoare la articolele pirotehnice.

În intervalul 14 noiembrie – 28 decembrie 2023, au fost indisponibilizate de către polițiști 124.168 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile de pericol F1, F2, F3, F4 și P1. Valoarea totală a acestora se ridică la aproximativ 5.495.300 de lei, iar în urma acțiunilor întreprinse au fost constituite 650 de dosare penale, constatându-se 749 de infracțiuni.

Pe lângă confiscarea masivă, au fost aplicate și 377 de sancțiuni contravenționale pentru fapte antisociale cu pericol mai scăzut, în valoare de 661.382 de lei. De asemenea, la data de 26 decembrie 2023, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Alba au instituit sechestru asigurător, în cadrul unui dosar penal, pentru suma de 1.282.726 de lei, presupusă a proveni din comercializarea ilegală de articole pirotehnice.

Principalele obiective ale acestei acțiuni au fost identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor care efectuează operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, încălcând cu bună știință prevederile legale. În acest sens, poliția română a emis un set de recomandări pentru publicul larg:

  1. Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate.
  2. La achiziționarea de articole pirotehnice, verificați eticheta care trebuie să fie inscripționată în limba română.
  3. Să sesizați poliția atunci când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice.

Inspectoratul General al Poliției Române reamintește și reglementările privind utilizarea articolelor pirotehnice, astfel:

  • Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
  • Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă în anumite situații, iar nerespectarea acestor prevederi constituie infracțiune sancționată penal. În plus, tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice se sancționează conform Legii nr. 61 din 1991 republicată. Astfel, Poliția Română își intensifică eforturile pentru asigurarea siguranței publice și prevenirea riscurilor asociate utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice.

Pentru informații suplimentare și sesizări, publicul poate contacta Inspectoratul General al Poliției Române la numărul de telefon +4 021.316.66.65 sau prin e-mail la presa@politiaromana.ro.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *