Foto: Salvamont Zarnesti

Încheierea anului 2023 va fi marcată de o creștere estimată de aproximativ 500 de accidentări în munți, încadrându-se în trendul observat în ultimii zece ani.

Există încă persoane care merg pe munte neechipate corespunzător sau ignorând recomandările salvamontiştilor, pe principiul „merge şi aşa” sau „mie nu mi se poate întâmpla”, a declarat şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, conform AGERPRES.

„Creşterea numărului de accidente pe munte în ultimii 10 ani este de circa 400 – 500 de cazuri anual şi, cu siguranţă, şi anul 2023 se va încadra în această creştere. (…) În principiu, iubitorii muntelui cu bună experienţă montană ţin cont de avertizările şi sfaturile pe care le transmitem, dar există încă foarte multe persoane care merg pe munte pe principiul ‘merge şi aşa’ sau ‘mie nu mi se poate întâmpla’ „, a spus şeful Salvamont.

Acesta menționează că beneficiază de un nivel ridicat de libertate în implementarea noilor tehnologii și sistemelor de salvare și intervenție. În echipă se află oameni deschiși către inovație și dezvoltare continuă, printre care se numără președinții de consilii județene, primarii din localitățile cu potențial turistic, sponsori și parteneri. Acești susținători înțeleg importanța furnizării serviciilor de salvare montană la cel mai înalt nivel profesional și în deplină siguranță pentru cei salvați și pentru salvatori.

Structurile de salvare montană județene sau locale, integrate în Salvamont România, sunt echipate cu tehnologii de vârf, unice în țară. Se utilizeaza flote extinse de drone aeriene, ce reprezintă cea mai mare din România în domeniul căutării și salvării, cu peste 200 de aparate capabile să opereze inclusiv pe timp de noapte. Aceste drone sunt dotate cu camere termoviziune și un sistem de transmisie live către dispeceratele de comandă, precum și capacitatea de a colecta imagini ce pot fi analizate rapid în Centrele Naționale de Analiză a Datelor, inclusiv în cele 12 centre județene mobile.

Alte echipamente menționate includ drone subacvatice, aruncătoare de coardă, detectoare de persoane înecate, dispozitive de măsurare a funcțiilor vitale prin casca de ureche și multe altele. Toate aceste resurse contribuie la eficiența și profesionalismul serviciilor de salvare montană oferite.

Seful Salvamont îndeamnă oamenii să nu subestimeze muntele niciodata. El sugerează că oricine se pregătește să meargă într-o excursie montană, fie că este vorba despre o simplă vizită într-o stațiune montană, o zi de schi sau o tură mai dificilă în munți, ar trebui să se pregătească temeinic. Oamenii trebuie să ceară toate informațiile necesare de la Salvamont, deoarece aceștia sunt singurii interesați să ofere cele mai bune și corecte informații, fără influențe economice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *