Prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, a murit sâmbătă, la vârsta de 100 de ani, conform Universității Ecologice București.
„La 20 august a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB). Descendent al unei vechi familii boierești a urmat cursurile facultății de medicină din capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie”, anunță Universitatea Ecologică București.
„Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi. Prin dispariția sa UEB, cei apropiați, precum și toți cei care l-au cunoscut suferă o grea și ireparabilă pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, mai transmite UEB.
Activitatea acestuia a fost ştiinţifică și s-a desfăşurat, cu deosebire, în domeniile neurologiei şi neurofiziologiei, neurooftalmologiei, neuroontologiei, gerontologiei, istoriei medicinii, dar şi în domeniile istoriei naţionale, genealogiei şi heraldicii, precum şi în cel al ciberneticii şi teoriei generale a sistemelor.
Acestea sunt doar unele dintre lucrările sale: „Cibernetica” (1967), „Elemente de neurocibernetică” (1967), „Les fondements cybernetiques de l’activite nerveuse” (1971, apărută şi în limba portugheză, 1974), „Personalitatea umană – o interpretare cibernetică” (1972) ş.a. Rezultatele cercetărilor sale se concretizează în numeroase monografii, mai multe capitole incluse în tratate şi monografii, peste 300 de studii publicate în ţară şi în străinătate, singur sau în colaborare, între care amintim: „Elemente de anatomie şi fiziologie a sistemului nervos”, „Elemente de neurocibernetică” (1967); „Personalitatea umană – o interpretare cibernetică” (1972); „Neurogeriatria” (1984); „Tratat de geriatrie practică” (1998), „Neuropsihologia postmodernistă” (2000).
Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler (2003), cu „Crucea Patriarhală” şi „Crucea Moldavă”, cu Meritul Maltez în grad de Ofiţer, este laureat al „Marelui Premiu” al Societăţii Franceze de Sinteze Înalte, precum şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară, potrivit site-ului www.aosr.ro, citat de Observator.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.