logo
RNTV Live
tymbark

A fost găsit cel mai mare tezaur monetar din ultimii 60 de ani în Dolj

Untitled
Fălcescu Andreea

Mai bine de 1000 de monede romane de argint au fost găsite săptămâna trecută într-o localitate din județul Dolj. Acestea au fost descopite cu un detector de metale de către un posesor autorizat. Se consideră a fi cel mai mare tezaur monetar din ultimii 60 de ani și urmează să fie expus în colecția de la Muzeul Olteniei.

Mondele, 1168 piese de argint, sunt al doilea cel mai mare tezaur monetar ca mărime care ajunge în colecția Muzeul Olteniei, urmând după cel descoperit în Bârca. Acesta a fost descoperit in 1962 într-un număr de peste 1900 de piese și a ajuns la Instituția de Cultură Doljeana.

La prima vedere, se crede că monedele provin din a doua jumătate a secolului al III-lea.

„Este un tezaur important din punct de vedere cantitativ. Majoritatea pieselor sunt denari imperiali romani și antoninieni și par îngropate în perioada lui Filip Arabul, în jurul anilor 245, dar nu vom ști cu certitudine acest lucru până nu vom avea piesele curățate. Este o perioadă în care, în urma unor atacuri, provincia Dacia este devastată și multe tezaure sunt îngropate. Piesele sunt comune din acest punct de vedere, piese care se întâlnesc în circulația monetară a Daciei”, a explicat Radu Dumitrescu, muzeograf la Muzeul Olteniei pentru GdS.ro

Analiza monedelor durează în jur de 18 luni, după care ar putea deveni patrimoniul Muzeului Oltinei

„Direcția de Cultură este cea care a intrat în legătură cu descoperitorul, după care tezaurul a ajuns în custodia noastră pentru a fi curățat. Vom putea începe acest program după ce se finalizează prelevarea de probe de sol din teren, pentru a se confirma că descoperirea provine chiar din locul indicat. După ce monedele sunt curățate, urmează să fie expertizate, evaluate,. După aceea, se face un raport final și persoana care a descoperit tezaurul urmează să primească 30% sau 45% din valoarea sa. Valoarea este greu de cuantificat momentan, pentru că piesele au oxid. Pot fi monede evaluate la 10 euro, pot fi și monede evaluate la 200-300 de euro, urmează să vedem”, a informat Radu Dumitrescu, de la Muzeul Olteniei.

Sursa:GdS.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilvaromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor