logo
RNTV Live

A fost descoperit un sat vechi de aproape 3.000 de ani

image-58
Dudau Andreea Valentina

Un sat vechi de aproape 3.000 de ani a fost descoperit, fiind păstrat aproape perfect conservat. Unde se află acesta?

Un sat care datează din anul 850 î.Hr. a fost recent descoperit și se prezintă aproape perfect conservat. Se pare că acesta a fost abandonat brusc, probabil din cauza unui incendiu provocat de inamici. Datorită infiltrației apei, totul s-a păstrat aproape perfect, arheologii numindu-l “Pompeiul britanic”.

Totuși, spre deosebire de orașul roman îngropat sub cenușa Vezuviului în anul 79 d.Hr., această așezare umană recent descoperită în estul Angliei este cea mai veche și cea mai completă descoperire din Epoca Bronzului scoasă vreodată la iveală în Marea Britanie. Este ca o “capsulă a timpului” a vieții acum aproape 3.000 de ani pe această parte a Canalului Mânecii.

Săpăturile de la “Must Farm”, așa cum este numit situl situat la jumătatea distanței dintre Leicester și Cambridge, au început în 2015, iar primul raport oficial al oamenilor de știință de la Universitatea Cambridge a fost publicat recent.

Este cel mai bun sat preistoric pe care l-am găsit în țara noastră, spune profesorul Mark Knight, director de cercetare și coautor al studiului. Când am ridicat acoperișurile, totul în interior era mai mult sau mai puțin perfect conservat.

Solul și apa filtrată de la un pârâu adiacent au contribuit la conservarea acestor descoperiri, dar și un eveniment tragic, asemănător cu cel care a avut loc la Pompei. În acest caz, un incendiu, care i-a determinat pe locuitori să fugă, dar a păstrat obiectele și mobilierul care au supraviețuit în starea lor originală.

Este posibil ca acest incendiu să fi fost provocat de un atac al unui clan inamic, explicând astfel de ce locuitorii, după ce flăcările s-au stins, nu s-au întors pentru a-și recupera cel puțin ceea ce a mai rămas.

Săpăturile au dus la reconstruirea a patru colibe, dar este posibil să fi existat cel puțin de două ori mai multe în total. Fiecare colibă adăpostea o familie, sugerând că locuitorii nu trăiau în comunitate, ci în unități individuale.

Colibele aveau aproximativ 50 de metri pătrați și erau împărțite în diferite zone pentru gătit, dormit și depozitarea armelor și uneltelor.

O mare colecție de artefacte a fost descoperită și va fi expusă în curând la muzeul din orașul vecin Peterborough. Aceasta include vârfuri de săgeți pentru vânătoare sau război, coliere, bijuterii, fibre și artefacte textile, ceramică, topoare și alte obiecte metalice, vase de mâncare, chiar și boluri cu resturi fosilizate de mâncare.

Rămășițe de câini, probabil domesticiți și folosiți pentru vânătoare, au fost, de asemenea, găsite.

În total, aproximativ 60 de persoane au locuit în sat, indicând un nivel de civilizație mai ridicat decât se credea anterior pentru populațiile din epoca bronzului din Marea Britanie.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor