Activitatea polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, în anul 2020, a avut ca obiectiv creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor, precum și destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale.
În contextul apariției și evoluției pandemiei de COVID – 19, polițiștii și-au îndeplinit neîntrerupt atribuțiile și au avut un rol esențial în gestionarea diferitelor aspecte ale crizei de sănătate publică, respectiv protecția comunității și menținerea ordinii publice, aplicarea prevederilor legale referitoare la carantină și autoizolare, limitarea deplasărilor și a organizării de evenimente publice, asigurarea pazei și protecției unor bunuri și obiective strategice.
De asemenea, polițiștii au avut în atenție asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, obiective care se regăsesc și în anul 2021.
Implicarea polițiștilor s-a concretizat prin faptul că, în anul 2020, s-a înregistrat o scădere cu aproximativ 17,08% a infracționalității sesizate.
În perioada analizată, numărul infracţiunilor stradale s-a redus cu 16,45%, comparativ cu anul 2019. În această perioadă, infracţiunile contra persoanei au scăzut cu 23,09%. Ponderea cea mai mare din totalul infracţiunilor contra persoanei o ocupă lovirile sau alte violenţe, infracţiuni care se află pe un trend descendent.
Rezultatul fermității în aplicarea legii se regăsește prin prisma măsurilor preventive dispuse asupra unui număr de 466 de persoane, cu 112 mai multe față de anul precedent, cât și prin organizarea unui număr de 186 de acțiuni de amploare, în cadrul cărora au fost efectuate 490 de percheziții domiciliare.
În ceea ce privește infracţiunile contra patrimoniului se constată o scădere cu 15,43%, ponderea cea mai mare din infracţiunile contra patrimoniului fiind reprezentată de infracţiunile de furt.
În anul 2020, numărul total de apeluri către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 care au necesitat intervenția politiștilor a fost de 28.946, la 76,15% dintre apeluri polițiștii intervenind în mai puțin de 10 minute. Din totalul intervențiilor desfășurate, 14.025 de intervenții au avut loc în mediul urban și 14.921 de intervenții în mediul rural.
În domeniul investigării criminalității economice, s-a înregistrat o scădere a sesizărilor de natură economico-financiară cu 12,74% faţă de 2019, gradul de complexitate şi volumul de activităţi pentru probarea activităţii infracţionale a persoanelor cercetate menţinându-se la un nivel crescut.
Privitor la combaterea delictelor silvice, în cursul anului 2020 au fost desfășurate 256 de acțiuni, aplicate 610 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 878.000 lei și s-a confiscat cantitatea de 854 m³ material lemnos.
În ceea ce privește domeniul infracționalității cu produse petroliere, polițiștii au efectuat 19 acțiuni, iar în cauzele penale aflate în lucru au efectuat 13 percheziții domiciliare, 6900 litri de produse petroliere fiind recuperați și predați către societățile comerciale.
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat 158 de controale la persoane fizice și 73 la persoane juridice, au dispus 134 de măsuri de anulare a dreptului de deținere, port și folosire arme și muniții față de titulariși au indisponibilizat 3691 kg articole pirotehnice, cu 2410 kg mai mult față de anul 2019.
Poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale au avut un aport semnificativ la activităţile desfăşurate de structurile operative, aceștia executând 699 de misiuni, 132 de acțiuni cu percheziții domiciliare, 30 de misiuni de escortă a persoanelor arestate și 96 de misiuni de menținere a ordinii publice.
Începând cu data de 14 septembrie a.c., polițiștii de la siguranța școlară și-au început misiunea pentru protejarea elevilor. Aceștia acționează împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și Poliției Române, precum și cu alte instituții și organizații neguvernamentale, într-un efort conjugat, în scopul asigurării unui mediu sigur atât pentru elevi, cât și pentru personalul din învățământ și implicit pentru societate. Acțiunile desfășurate în scopul creșterii gradului de siguranță au condus la scăderea numărului de faptele penale comise în mediul urban, respectiv rural.
Pe linie de poliție rutieră, și în anul 2020 prioritatea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova a fost și rămâne prevenirea și reducerea accidentelor de circulație grave, precum și a consecințelor acestora. Au fost aplicate 69.227 de sancțiuni contravenționale pentru abaterile constatate. Numărul accidentelor grave a scăzut cu 23,39%, respectiv și numărul de persoane rănite grav cu 28,44%, numărul de persoane rănite ușor a scăzut cu 61,11%, iar numărul de persoane decedate în accidente rutiere a rămas același cu cel din anul anterior, respectiv 59 de persoane.
Primele cinci cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: abaterile bicicliștilor, traversarea neregulamentară a pietonilor, viteza neadaptată, neacordare prioritate vehicule, neacordarea priorității pentru pietoni, considerente pentru care vom acționa prioritar pentru diminuarea acestor cauze.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a fost înzestrat cu 184 de autospeciale noi, care fac parte din programul de reînnoire a parcului auto al Poliției Române, imaginea acestora fiind schimbată printr-o nouă colantare. De asemenea, polițiștii au fost echipați și cu echipamente de protecție la intervenție, precum maieuri antiînjunghiere și veste antiglonț (aproximativ 550), pistoale Beretta (peste 800), bodycam-uri (peste 170).
Acțiunile viitoare ale polițiștilor vor viza îmbunătățirea calității serviciului polițienesc oferit cetățenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, asigurarea siguranței rutiere, precum și prin acțiunile desfășurate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV2.
Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliție Județean Prahova va continua desfășurarea activităților în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul județului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situației operative.