Comisia de disciplină a Poliției Locale Ploiești, cu pumnul în gura presei!

 O polițistă locală este cercetată de Comisia de Disciplină a Poliției Locale Ploiești, fiind acuzată că a denigrat imaginea instituției prin distribuirea unor articole din presa locală pe rețeaua de socializare Facebook. Marți, 27 noiembrie, a avut loc o ședință a Comisiei de Disciplină, iar președintele comisiei a încercat să îngrădească dreptul presei de a difuza imaginile.

Polițista locală vizată de ancheta Comisiei de Disciplină este agentul Tomina Neagu, care a fost astăzi audiată de Comisia de Disciplină a Poliției Locale Ploiești.

Deși presa a fost invitată, ședința fiind publică, membrii Comisiei de Disciplină au îngrădit activitatea jurnaliștilor prezenți. Ziarul Incomod anunțase că va transmite live discuțiile din timpul ședinței, dar membrii comisiei au invocat art. 30 alin. 6 din Constituția României și art. 73 coroborat cu art. 74 din Codul Civil, iar în baza acestor articole au solicitat ca fețele să le fie blurate și vocile distorsionate, forțând astfel jurnaliștii să oprească transmisiunile în direct. Prin această acțiune au fost afectați toți următorii ziarului  care așteptau să vadă ședința live.

Reporterii Incomod au contactat un avocat specializat în Codul Civil, care a explicat că fiind vorba de o ședință publică, la care mass-media a avut acces, mai mult decât atât, ținută într-o instituție publică, nicidecum într-un spațiu privat, cum este menționat într-unul din articolele invocate de președintele comisiei, articolele respective nu fac obiectul cauzei. Avocatul a considerat că mediatizarea imaginilor video fără ca fețele persoanelor respective să fie blurate sau vocile distorsionate respectă prevederile legislației în vigoare.

Având în vedere cele menționate mai sus, ziarul Incomod va publica filmarea cu ședința fără a blura fețele și fără a distorsiona vocile membrilor comisiei.

Lipsa de transparență, o practică obișnuită la Poliția Locală Ploiești

Reamintim că nu este prima dată când instituția condusă de Adrian Vaida dă dovadă de lipsă de transparență! Recent, Tribunalul București a dat o sentință judecătorească prin care Poliție Locală Ploiești a pierdut un proces intentat de un jurnalist local, ca urmare a faptului că instituția nu a răspuns unei solicitări formulate de acesta în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Jurnalistul a atacat Poliția Locală Ploiești în instanță, pentru că instituția a refuzat să răspundă solicitării de informații, iar Tribunalul București a decis că instituția publică a încălcat legea și trebuie să formuleze răspuns solicitării.

Un alt exemplu când Poliția Locală Ploiești a dat dovadă de lipsă de transparență și respect față de presă este acela când ziarul Incomod a solicitat informații cu privire la aplicarea prevederilor recentei hotărâri de Consiliu Local care interzice circulația căruțelor în Ploiești. Poliția Locală nu a răspuns solicitării, dar a remis un comunicat de presă întregii mass-media care conținea exact informațiile solicitate de reporterii noștri. Ulterior, când reporterii i-au sunat pe Adrian Vaida și pe o angajată a departamentului de comunicare din cadrul instituției, care ținea legătura cu mass-media, pentru a-i întreba când vom primi răspunsul la solicitare, aceștia nu au răspuns la telefon, dar nici la mesajele sms care le-au fost trimise.

Iată nesimțirea cu care este tratată presa de către reprezentanții Poliției Locale Ploiești! De altfel, vă reamintim că primarul Adrian Dobre, despre care se spune că îl susține acum pe Adrian Vaida prin consilierul său personal Eugen Prună, promitea în timpul campaniei electorale o transparență totală în instituțiile municipalității…

Mai este un aspect care merită amintit: când primarul Adrian Dobre mergea la întâlniri cu asociațiile de proprietari, Adrian Vaida era prezent, îmbrăcat în uniformă, pozând în bodyguard-ul primarului (foto dreapta).

Detalii din cadrul ședinței

Ședința comisiei de disciplină de care aminteam mai sus a durat aproximativ 15 minute. Tomina Neagu a fost întrebată dacă este de părere că prin distribuirea articolelor negative din presa locală este denigrată imaginea instituției, moment în care președintele Sindicatului Pro Lex a intervenit și a făcut mențiunea că acuzata este membră a sindicatului și că dorește să se consemneze faptul că au fost distribuite și articole pozitive, iar membrii comisiei au părut surprinși de acest fapt. Ulterior comisia i-a solicitat acuzatei sa depună la dosar probe care din care să reiasă distribuirea articolelor pozitive.

Membri comisiei au mai întrebat dacă este de părere că alți polițiști locali sunt deranjați de distribuirea articolelor, aceasta răspunzând că nu cunoaște acest aspect. Ulterior, Tomina Neagu a mai fost întrebată dacă platforma de socializare Facebook este spațiu public, iar avocata acesteia a intervenit, menționând că întrebarea nu este relevantă având în vedere că polițista nu este în măsură să decidă acest lucru, iar dacă Facebook este spațiu public sau nu a fost stabilit de către organele competente.

Avocata polițistei a întrebat dacă este prima ședință cu privire la cazul respectiv, iar reprezentanții comisiei s-au încurcat, răspunzând că este prima ședință, iar ulterior au rectificat spunând că este a doua ședință, menționând că prima ședință a fost cu persoana care a făcut referatul. (N.R: Adrian Vaida, directorul Poliției Locale Ploiești, care a reclamat-o pe Tomina Neagu la Comisia de Disciplină).

 

By rnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *