La 98 de ani, moș Petcu se ține încă bine. Are umorul omului care le-a văzut pe toate și care nu se mai poate speria de nimic. Pe umerii săi gârboviți poartă istoria, istoria lui, dar și a noastră, a întreg poporului român.
El este unul dintre cei care au mirosit praful de pușcă încă de la 18 ani, în Al Doilea Război Mondial, vârstă la care a fost folosit drept carne de tun în fața inamicului, alături de atâția alții din leatul său.
Mulți nu s-au mai întors niciodată acasă. Unora nu li s-au mai găsit nici măcar trupurile. Alții au avut, însă, noroc, și au reușit să supraviețuiască, iar acum, în pragul Centenarului, ne cheamă la povești și la lecții de viață.
Peste două săptămâni aniversăm Centenarul, 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918, și anume desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu patria mamă. Cum mai putem recompune atmosfera vremurilor tulburi în care doar prin sacrificiul uman am reușit să ne păstrăm identitatea națională dacă nu alături de unul dintre protagoniștii acelor războaie?
Continuarea aici: