În ce condiții riscă șoferii amenzi de până la 2.900 de lei.
Apariția primilor fulgi în stațiunile montane îi obligă pe șoferi să-și pregătească mașina pentru iarnă.
„Anvelopele de iarnă sau All Season sunt obligatorii indiferent de data calendaristică, dacă maşina rulează pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Momentul ideal pentru montarea pneurilor de iarnă este, însă, înaintea scăderii temperaturii sub pragul de 7°C„, potrivit specialiştilor în piese auto.
Conform Codului Rutier, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.
Șoferii care nu se conformează, circulând pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară riscă amenzi.
Aceștia pot fi penalizaţi cu 9 – 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.
Mai mult chiar, contravenienţii pot rămâne şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii.
Ce sfaturi mai au polițiștii penru circulația pe timp de iarnă:
- în condiții de carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei, șoferii trebuie să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor;
- să folosească corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic;
- să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţa atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
- să nu bruscheze comenzile şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor.
Specialiştii recomandă ca intervalul de înlocuire a anvelopelor utilizate pe timpul iernii pentru maşinile personale să nu depăşească şase ani, după această perioadă crescând riscul de explozie a cauciucului şi scăzând rezistenţa la frânare.
Sursa:capital.ro