Piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice a depăşit pragul de 3 milioane de metri pătrați.
Potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market S1 2018, realizat de Cushman & Wakefield Echinox, acestea au ajuns la jumătatea anului 2018 la 3,12 milioane.
Aproape 90% din stocul actual este concentrat ȋn Bucureşti şi alte cinci oraşe – Timişoara, Cluj, Ploieşti, Braşov şi Piteşti.
Potrivit studiului citat, piaţa industrială şi logistică din Romȃnia a avut un ȋnceput de an destul de precaut, avand ȋn vedere ca doar puţin peste 100,000 de metri pătraţi au fost livraţi.
Pentru a doua jumătate a anului, aproximativ 450,000 de metri pătraţi sunt aşteptaţi a fi finalizaţi, mai mult de jumătate din proiectele planificate sau aflate ȋn construcţie fiind localizate ȋn Bucureşti (54%).
În afara capitalei, Timişoara, Cluj şi Ploieşti vor atrage cel mai mare volum de livrări.
Rodica Tarcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Observăm o evoluţie temperată a pieţei, atȃt din perspectiva construcţiilor cȃt şi a tranzacţiilor semnate. Probabil că vom asista la nişte consolidări ale unor mari retaileri, ȋn paralel cu transferul unor chiriaşi către propriile dezvoltări, toate aceste operaţiuni fiind analizate cu atenţie, planificate din timp şi corelate cu indicatorii de consum şi estimările viitoare de creştere ale business-urilor respective. Cererea are ritmul echilibrat şi sănătos, sectorul industrial avȃnd un potenţial atrăgător şi ȋn următorii 2-3 ani.”
Cererea de spaţii logistice şi industriale ȋn Romȃnia a fost de aproximativ 120,000 de metri pătraţi ȋn prima jumătate a anului şi a fost reprezentată ȋn mare parte de tranzacţii noi.
Capitala a rămas cea mai căutată destinaţie, avȃnd ȋn vedere faptul că aproximativ 53% din volumul ȋnchirierilor au fost ȋnregistrate aici.
În prima jumătate a acestui an, cererea a venit ȋn special din partea companiilor din sectoarele logistică, e-commerce şi distribuţie – reprezentȃnd aproximativ 73% din total.
Rata de neocupare a spaţiilor industriale s-a menţinut la un nivel scăzut, aproximativ 4%.
Chiriile de referinţă pentru unităţi de clasa A variază ȋntre 3,75 şi 4,25 euro/mp/lună.
Pentru unităţi mai mari de 5,000 mp, nivelul chiriilor sunt mai scăzute şi pot ajunge pȃnă la 3,5 – 3,6 euro/mp/lună.
Taxa cu serviciile administrative (service charge), care acoperă impozitul pe proprietate, poliţa de asigurare, paza, mentenanţa tehnică şi peisagistica spaţiilor exterioare, variază ȋntre 0,6 şi 0,9 euro/mp/lună.
Ploiesti West Park pune Prahova în topul național
PWP este cel mai mare parc industrial privat din sud-estul Europei.
Ploiesti West Park oferă o gamă largă de variante în ceea ce privește facilitățile industriale și de logistică.
Situat la marginea municipiului Ploiești, într-o zonă cu tradiție industrială de peste o sută de ani care include și un centru universitar important cunoscut la nivel internațional, având conexiuni de infrastructură rutieră și feroviară cu toate regiunile României și cu exteriorul, Ploiești West Park se întinde pe o suprafață de 300 de hectare și reușește să concentreze, în incinta sa, nume importante ale industriei recunoscute la nivel mondial.
Concerne multinaționale precum Unilever, Lufkin, Schlumberger, Federal Mogul, Coficab, British American Tobacco reprezintă doar câțiva dintre jucătorii economici importanți care au ales să investească în Ploiești West Park.
De ce să alegi Ploiești West Park dezvoltat de Alinso Group?
Orice investitor aflat în căutarea unei locații care să îi ofere soluții integrate de dezvoltare, de la teren, utilități la nivel de facilități industriale sau pur și simplu construcții gândite exact pe profilul de activitate dorit de client descoperă în Ploiești West Park partenerul potrivit pentru o colaborare pe termen lung.
ALternative INnovative SOlutions – Alinso oferă SOluții ALternative si INovative în diferite domenii:
Proiecte de construcții-la-comandă durabile și de ultimă generație, vânzări și leasebacks pentru valorificarea proprietății, parteneriate private-publice (PPP), gestionare activă a parcurilor de afaceri cu un accent special pe dezvoltarea durabilă, utilizarea în comun a infrastructurii și servicii logistice la cele mai înalte standarde calitative.
Alinso Group a implementat în Ploiești West Park conceptul ONE-STOP SHOP – fiind partenerul ideal al firmelor care doresc relocarea, dezvoltarea unor noi facilități, reamenajarea sediului sau externalizarea tuturor activităților legate de infrastructuri și preocupări imobiliare.
De la vânzare sau închirierea terenurilor rămase libere în Ploiești West Park, până la servicii de construcții la cheie a facilităților, consultanță și servicii de administrare a infrastructurii din parc, Alinso Group oferă la doar câțiva kilometri de Ploiești, în cel mai important nod de transport al României, locul ideal pentru a dezvolta afaceri pentru viitor.
Soluții și flexibilitate pentru orice tip de client
Orientarea către client, flexibilitatea și buna comunicare cu toți partenerii, servicii complete de mentenanță – toate reprezintă viziunea unui concept integrat care a dovedit deja că este unul de succes în parcurile industriale dezvoltate în Belgia sau Germania.
Din cele 300 de hectare existente în Ploiești West Park, numai 100 mai sunt încă disponibile pentru potențialii clienți.
Alinso Group oferă clienților teren spre vânzare, incluzând asigurarea infrastructurii și a utilităților, servicii de închiriere a clădirilor construite, servicii de construire birouri sau facilități de producție la cheie potrivit dorințelor clienților, servicii care includ managementul de proiect, design și autorizații.
Utilități la capacitate industrială, clădiri eco-friendly
Toate utilitățile sunt disponibile la nivel de capacități industriale, clădirile deja construite care sunt ocupate sau care își așteaptă viitorii ocupanți sunt eco-friendly.
Ploiești West Park oferă peste 70 de mii de metri pătrați de depozite logistice de clasa A, depozite sau locații de producție mici și medii începând chiar de la 300 de metri pătrați, depozite frigorifice, proiecte de construcție la cererea clienților, utilități de energie verde reprezentate de instalații fotovoltaice – cele mai mari din România – 16 MW.
Terenuri de vânzare în incinta parcului
Ploiești West Park oferă spre vânzare terenuri sau clădiri gata ridicate, consultanță pentru relocare unități de producție mici sau mari, în funcție de client, lucrări de infrastructură, construcții de înaltă calitate la consturi de întreținere și consum minimale.
Ploiești West Park oferă spre închiriere terenuri și clădiri.
Toate modificările cerute de client în ceea ce privește clădirile aflate spre închiriere se pot efectua de către Ploiesti West Park în termen de 45 de zile de către echipa Parcului.
Oportunități de dezvoltare urbanistică
Ploiesti West Park pune la dispoziție clienților, prin intermediul echipei sale de experți, consultanță legată de construcții în ceea ce privește PUZ, CUT – coeficientul de utilizare al terenului 1,5, POT – procentul de ocupare al terenului 70%, spații verzi 20%, înălțimea pentru depozite și unități de producție 25 de metri și înălțime nelimitată pentru instalații tehnologice.
Utilitățile sunt puse la dispoziție rapid
Utilitățile parcului sunt puse la dispoziția clienților după cum urmează:
Electricitate: 60MW putere furnizată de trei stații electrice din rețeaua națională
Apă: Rezerve proprii de apă de 5800 de metri cubi zilnic, cu posibilitate de creștere a capacității și conectare la rețeaua națională
Rețea canalizare apă pluvială și stație de epurare
Terminal ATP și feroviar cu legătură către Marea Neagră sau toate regiunile din Europa.
Servicii complete și moderne în terminalul feroviar.
Ploiești West Park oferă acces la singurul terminal feroviar intermodal din regiune. Prin infrastructura rutieră și feroviară, Ploiești West Park are acces la întreaga Europă, la Marea Neagră și la întreaga rețea a României.
Ploiesti West Park este situat în apropierea autostrăzii A3.
Terminalul ATP dispune de o suprafață totală de 10 hectare, incluzând peste 5000 tone capacitate stocare pentru containere, containere frigorifice și cargo.
Trei trenuri săptămânale care fac legătura dus-întors cu portul Constanța, două trenuri săptămânale dus-întors care fac legătura cu Terminalul Curtici și Bilk Terminal din Ungaria, cu legătură spre vestul Europei, acces către drumul național 72, toate aceste facilitate la o distanță de numai 2,5 kilometri de Ploiești West Park.
Terminalul feroviar oferă locuri de parcare pentru mașini și TIR, servicii de transfer, servicii de gestionare a containerelor, stație de alimentare combustibil și depozit de containere.
Terminalul, ca și toate facilitățile Ploiești West Park dispun de pază și monitorizare video 24/24h.
Servicii suplimentare dedicate clienților parcului
Clienții Ploiești West Park beneficiază de servicii comune complete, de la gestionarea deșeurilor, securitate și monitorizare, deratizarea zonei, brigade de pompieri proprie a parcului, servicii de curățenie, catering, închirieri de mașini și organizare de evenimente.
Ivan Lokere, CEO Alinso Group: “Județul Prahova reprezintă un exemplu de dezvoltare pentru toată România”
“Am fost foarte bucuros când am parcurs acest studiu, mai ales pentru că grupul Alinso, prin investițiile făcute, a contribuit la obținerea acestor rezultate. S-au împlinit zece ani de când grupul Alinso, dezvoltatorul PWP – Ploiesti West Park – și-a extins activitatea în România, oferind mii de locuri de muncă aici.
Viziunea grupului nostru se concentrează pe implicarea în cadrul comunității locale și în dezvoltarea unor strategii pe termen lung. Munca mea și a colegilor mei și-a arătat rezultatele, iar acest fapt întărește încrederea noastră că județul Prahova și România vor avea din ce în ce mai multă vizibilitate pe harta economică a continentului”, a declarat Ivan Lokere, CEO în cadrul Alinso Group.
Detalii suplimentare și contact – link site official Ploiesti West Park
Sursa documentare statistică: Comunicat official www.cwechinox.com