Evaluarea Națională la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, nervi și timp pierdut pentru cadrele didactice
Despre Evaluarea Națională la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se vorbește foarte puțin pentru că de câțiva ani, rezultatele acestor testări nu s-au concretizat nici măcar într-o statistică publică.
Regulamentul acestora presupune înregistrarea rezultatelor pe bază de coduri, fără nicio legătură cu sistemul de notare din școlile românești. Subiectele sunt elaborate pe cel puțin 5-6 pagini pentru fiecare copil ( hârtie risipită, în condițiile în care în multe dintre școli profesorii xeroxează fise le lucru pe banii lor), iar rezultatele se comunică părinților, în mod individual, dar tot pe bază de coduri, care pot fi traduse într-o grilă de evaluare sub următorii termeni: „răspuns corect, parțial corect, incorect sau lipsă răspuns.”
SCOPUL acestor evaluări
Rezultatele de la Evaluarea națională nu se afişează, nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei, conforma regulamentului.
Aceste rezultate sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin:
- a) elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde aceasta se impune (pentru fiecare clasă se întocmesc teancuri de hârtii, care de cele mai multe ori sfârșesc în sertare);
- b) informarea elevilor şi părinţilor asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.
Orice test de evaluare presupune anumite obiective desprinse din programă. În cazul acestor evaluări, subiectele nu vin însoțite de aceste obiective, ci se fac trimiteri în Caietul profesorului.
Unde ajung rezultatele?
Pe o platformă blocată unde datele trebuie introduse de către secratarul școlii sau informaticianul școlii, dacă există. În caz contrat, tot învățătorul de la clasă sau dirigintele trebuie să introducă aceste date. Nu ar fi o problemă dacă platforma aceasta ar funcționa exact așa cum trebuie. Un profesor ne-a povestit că pentru a introduce rezultatele unei clase, pentru două materii este nevoie de ore întregi. Chiar dacă a încercat să introducă rezultatele pe parcursul noptii, pe motiv că numărul de accesări al platformei, pe parcusrul nopții, este mai mic. În ZADAR!
Acesta a filmat și o parte din erorile care apar la tot pasul pe platforma cu care se laudă Ministerul.
Platforma poate fi accesată aici:
https://evaluarinationale.rocnee.eu/index.xhtml
GALERIE VIDEO
Asteptam un punct de vedere pe adresa: office@republikanews.ro