Dosar cu greutate finalizat de IPJ Prahova!
Polițiștii prahoveni au finaizat cercetările într-o anchetă care dezvăluie fapte ce urcă la un alt nivel activitatea infracțională cu produse contrafăcute în Prahova.
Un „industriaș” din Drajna și-a făcut propriul imperiu industrial ilegal.
Nici mai mult nici mai puțin, firma acestuia producea și vindea la export pompe hidraulice contrafăcute sau piese de schimb, tot contrafăcute, pentru utilaje agricole și industriale.
Ambiția și curajul l-au îndemnat pe industriașul din Drajna să vândă produsele contrafăcute chiar clienților firmei care producea de drept respectivele bunuri, în încercarea de a-i prelua clientela!
Comunicatul IPJ Prahova:
Polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au definitivat cercetările într-un dosar penal privind un bărbat de 53 de ani din comuna Drajna, bănuit de contrafacere a unei mărci, concurență neloială și punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.Cauza a fost înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, cu propunere de emitere a rechizitoriului şi sesizare a instanţei.
Din actele de urmărire penală efectuate, a rezultat că bărbatul ar fi produs, comercializat și exportat, fără drept, pompe hidraulice realizate după un model industrial înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, folosind totodată şi ambalaje identice cu cele ale titularului drepturilor de proprietate industrială. Mai mult, produsele ar fi fost însoţite cu ocazia comercializării de certificate de calitate şi garanţie ce le imită pe cele folosite de către producătorul de drept.
Totodată, s-a stabilit că bărbatul ar fi produs, comercializat și exportat şi alte mărfuri, reprezentând piese de schimb pentru tractoare şi alte utilaje agricole sau industriale, inscripţionate cu însemnele și denumirea mărcii înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci de o societate comercială din Plopeni, majoritatea acestora fiind ambalate în ambalaje aproape identice cu cele folosite în activitatea titularului mărcii, fără a deține în acest sens acordul sau consimțământul deținătorului de drepturi de proprietate industrială.
De asemenea, s-a stabilit că bărbatul ar fi practicat preţuri net inferioare celor stabilite de producătorul de drept şi ar fi înaintat oferte de vânzare către majoritatea clienţilor în scopul de a-i prelua clientela. Mai mult decât atât, pentru aprovizionarea cu materii prime, ar fi apelat tot la furnizorii anteriori sau curenţi ai proprietarului mărcii și ar fi folosit desene tehnice şi înscrisuri conţinând informaţii de specialitate, practici ce contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei-credinţe pe piaţă.
Ca urmare, societatea titulară şi-a diminuat vânzările, atât pe piaţa internă, cât şi externă, activitatea infracțională a bărbatului cauzându-i prejudicii atât de natură patrimonială, cât și morală, cu atât mai mult cu cât bunurile produse de bărbat au fost inferioare calitativ și au creat o percepție negativă asupra calității mărfurilor produse și furnizate de către producătorul de drept.
În cauză, persoana vătămată a reclamat un prejudiciu în cuatum de 3.040.000 lei, din care 100.000 lei prejudiciu moral.
Bunurile suspecte a fi contrafăcute, produs al infracțiunilor ce au făcut obiectul cercetărilor, au fost indisponibilizate, urmând ca instanța să se pronunțe în privința lor.