sursa foto masini.ro

Cumpărarea unei mașini la mâna a doua devine iar problematică dacă nu anunți autoritățile de tranzacție. Noua lege devine valabilă începând cu 20 mai.

Codul rutier a primit o nou prevedere, iar nerespectarea ei atrage sancțiuni și amenzi usturătoare.
Atunci când îți cumperi o mașină second hand, ai datoria să anunți tranzacția în termen de 90 de zile de la data dobândirii vehicului. Chiar dacă ai acte în regulă pentru acea mașină, riști să primești o amendă de până la 2.900 de lei dacă nu înștiințezi autoritățile la timp că ai intrat în posesia unei mașini.

De asemenea, va fi suspendată automat și înmatricularea acelui vehicul. Această prevedere nu exista până acum, dar efectele ei se vor aplica din 20 de mai.

Mai exact, în cazul încălcării noii legi, survine întâi suspendarea înmatriculării. La rândul ei, circulația pe drumurile publice cu mașini a căror înmatriculare a fost suspendată, va fi interzisă și deci, sunt date amenzi dacă ești verificat de polițiștii rutieri.

Acest lucru se arată în Ordonanța Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
„Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată”, este scris în noul act normativ

Pentru a evita suspendarea înmatriculării, noul deținător va trebui să anunțe tranzacția printr-o solicitare de transmitere în evidențele oficiale a dreptului de proprietate asupra automobilului în maximum 90 de zile de la cumpărare. Acum, acest termen este de doar 30 de zile.

„În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4) (90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului – n. red.), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare. În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul […] curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate”, se arată în OG nr. 14/2017.

Dacă circuli pe drumurile publice cu o mașină a cărei înmatriculare a fost suspendată, șoferii vor risca între nouă și 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Totodată, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare al vehiculului și vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, plus că vor retrage plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

By rnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *