Document al Prefecturii Prahova
Prefectura Prahova a dat publicității procedurile ce trebuie urmate pentru a închide școlile în caz de vreme nefavorabilă.
Sunt două situații distincte de suspendar temporară a cursurilor:
-Închiderea tuturor școlilor din județ, prin decizia Comitetului de Urgență
-Închiderea unor unități, prin propunerea școlilor respective și aprobarea Inpsctoratului Școlar.
În București, de exemplu, hotărârea s-a luat de la centru, astfel că au fost închise toate școlile.
Comunicatul Prefecturii:
„Pentru perioadele anului școlar caracterizate de condiții meteorologice extreme, conducerea unităților de învățământ poate suspenda pe o perioadă determinată cursurile școlare „la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității, cu aprobarea inspectorului școlar general„, în conformitate cu prevedreile art.9 alin.4, lit. a) din Regulamentul de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar OMEN 5079/31.08.2016, cu modificările și completările ulterioare. În consecință, în situații deosebite, determinate de cazuri extreme inspectoratele județene, pot aproba perioade de suspendare a cursurilor.
Aceste precizări se regăsesc în Procedura de suspendare temporară a cursurilor, stabilită de către Inspectoratul Școlar Județean Prahova în temeiul legislației în vigoare, transmisă unităților de învățământ și afișată pe site-ul I.S.J.Prahova.
C.J.S.U. Prahova în ședință extraordinară, poate dispune printr-o hotărâre închiderea tuturor insituțiilor de învățământ din județ, la propunerea inspectorului general al Inspectoratului Școlar Județean Prahova, ca urmare a unor fenomene meteorologice periculoase iminente, care pot perturba desfășurarea normală a activităților.
Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei școlare, până la sfârșitul semestrului,respectiv al anului școlar.
Totodată, în ședința extraordinară a C.J.S.U. Prahova, s-a dispus suplimentarea numărului de mijloace de transport, în orele cu trafic ridicat, pentru asigurarea în bune condiții a transportului public de persoane și comunicarea imediată a situațiilor punctuale în cazul apariției unor disfuncționalități în asigurarea încălzirii spațiilor de învățămân”
Multe școli din Prahova s-au confruntat cu absențe masive. Decizia luată de București a fost determinantă în acest sens.