Cumpărături în siguranţă
Suntem în plin sezon al ţepelor. Recomandările poliţiştilor pentru cumpărături sigure.
Mai sunt câteva zile până la cea mai frumoasă sărbătoare din an. Iată de ce toţi prahovenii iau cu asalt zilele acestea magazinele, inclusiv pe cele on-line. După cum bine se ştie infractorii nu au liber de sărbători, aşa că pentru a avea cumpărături în siguranţă este bine să fiţi precauţi.
Hoţii în acţiune prin magazine
Poliţiştii prahoveni au mai multe recomadări pentru cei care îşi fac cumpărăturile din magazine. În primul rând este bine să nu vă afişaţi cu sume mari de bani.
„Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul plăţii contravalorii acestora!
Atunci când efectuaţi plata cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!
Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ!” se specifică în tr-un comunicat al IJP Prahova.
Multe persoane preferă cumpărăturile on-line. Ce trebuie făcut pentru a fi sigure
Cumpărăturile on-line prind din ce în ce mai mult teren faţă de cele cu care suntem toţi obişnuiţi. Este evitată aglomeraţia, plis că vin direct la uşă.
Atenţie însă, infractorii umblă şi pe aici.
„La cumpărăturile on-line:
Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de buletin, de la paşaport sau de la permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii!
Documentaţi-vă înainte de a participa la licitaţiile prin internet, cu privire la obligaţiile dumneavoastră în calitate de cumpărător, dar şi cu privire la obligaţiile vânzătorului.
Examinaţi feedback-ul vânzătorului, oferit de alţi cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacţionare, nu cumpăraţi de la el.
Nu oferiţi niciodată informaţiile de pe card, dacă site-ul nu foloşeste o conexiune securizată şi dacă reputaţia acestuia este îndoielnică.
Verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi, pentru a observa dacă nu cumva este diferit faţă de site-ul original. Accesaţi site-ul original direct şi nu prin link-uri primite prin e-mail”, se arată în comunicatul IJP Prahova.