Ioan Niculae, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu și Viorel Palașcă, fost secretar de stat, au fost trimiși în judecată de DIICOT într-un dosar privind delapidarea Romgaz.

Prejudiciul creat Romgaz care rezultă din dosarul “Gaze Ieftine” este uriaș: 282.630.330,49 lei, aproximativ 63 de milioane de euro!

Ancheta a durat nu mai puțin de 7 ani.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis AGERPRES, vineri, au fost trimiși în judecată Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palașcă, Adrian Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionașcu și persoana juridică SC Interagro SA.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acționar majoritar și președinte al SC Interagro SA București ar fi inițiat un grup infracțional organizat împreună cu Marin Mirea (ce a fost administrator al SC Interagro SA și consilier pe probleme energetice al lui Niculae) și cu Alpar Kramer, director Comercial/Marketing în cadrul SNGN Romgaz SA.

„Pe parcursul desfășurării activității infracționale, grupul infracțional organizat ar fi fost sprijinit și de alți inculpați care au acționat la realizarea scopului grupului infracțional, respectiv Dan-Victor Alesandru (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 și ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA), Adrian Videanu (fost ministrul economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), Viorel Pleașcă (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008) și Ioana Apan (funcționară în cadrul Ministerului Economiei și membru în cadrul AGA respectiv președinte CA Romgaz SA). Grupul infracțional organizat a funcționat până la sfârșitul anului 2010 și a urmărit obținerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societății controlate de acesta — SC Interagro SA”, se arată în comunicat.

„Cu ocazia probatoriului administrat s-a stabilit că grupul infracțional organizat a avut un lider, în persoana lui Ioan Niculae și o structură determinată, structurată pe paliere de comandă și în unele cazuri și de execuție la nivelul fiecărei entități juridice implicate în cauză, după cum urmează:
1. SC Interagro SA:
* palierul de comandă: Ioan Niculae,
* palierul de execuție: Marin Mirea și Dan Victor Alesandru,

  1. Ministerul Economiei:
    * palierul de comandă: Adrian Videanu
    * palierul de execuție: Viorel Palașcă și Ioan Apan,
  2. SNGN Romgaz SA:
    —palierul de comandă: Alpar Kramer și alți doi suspecți, în prezent decedați”, arată anchetatorii.

„S-a reținut că scopul asumat al grupării infracționale inițiate, constituite și coordonate de către Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC Interagro SA, a fost obținerea ilegală a unor mari cantități de gaze naturale, cu precădere din producția internă la prețuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz S.A. cu ceilalți parteneri de afaceri, delapidând partea civilă Romgaz SA prin însușirea pentru altul (n.a. pentru persoana juridică inculpată SC Interagro SA și reprezentantul acesteia Ioan Niculae) a unei cantități de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate, de către persoanele din conducerea unității mai sus precizate care îndeplinesc calitatea de subiecți activi ai infracțiunii de delapidare”, se menționează în comunicat.

DIICOT mai arată că grupul constituit și condus de Ioan Niculae ar fi avut ca scop obținerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producția internă, care se comercializează la prețuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată prețul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1000 mc de gaze din producția internă și aproximativ 500 dolari pe 1000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producția internă și gaze naturale din import, la un preț mediu).

În mod concret, precizează anchetatorii, din probele administrate în cauză a rezultat că Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri, pentru realizarea scopului grupului infracțional organizat, la nivelul conducerii Ministerului Economiei, ce a avut ca rezultat faptul ca ministerul de resort, în calitate de acționar majoritar la partea civilă SNGN Romgaz SA, să emită Ordine și să inițieze/elaboreze Memorandumuri.

„Prin emiterea ordinelor de ministru și prin elaborarea, susținerea spre aprobare a Memorandumurilor s-a încercat crearea unei aparențe de legalitate a faptului că reducerile comerciale se acordă în mod egal, nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din România. În realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri au fost emise pentru a susține realizarea scopului pentru care grupul infracțional organizat a fost constituit. Dovada faptului că aceste facilități au fost acordate exclusiv pentru susținerea interesului SC Interagro SA, (obținerea de beneficii materiale) facilități care s-au întemeiat pe influențele inculpatului Ioan Niculae în rândul funcționarilor guvernamentali, rezultă și din împrejurarea că ceilalți doi consumatori industriali similari, respectiv Azomureș SA Târgu Mureș și Electrocentrale-ELCEN—București SA nu au beneficiat, necondiționat, de reduceri de preț în aceeași perioadă, deși datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decât ale SC Interagro SA”, mai arată DIICOT.

În acest dosar, procurorii DIICOT au cerut şi urmărirea penală a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei. Este acuzat de aceleaşi fapte ca şi Adriean Videanu, dar nu a fost pus sub acuzare pentru că Parlamentul a refuzat să-i ridice imunitatea. Acest lucru s-a întâmplat de două ori – în octombrie 2013 și februarie 2015.

Ioan Niculae a fost la condamnat la doi ani și șase luni de închisoare în aprilie 2015 pentru finanțarea ilegală a campaniei din 2009 a lui Mircea Geoană pentru Preşedinţia României. În același dosar a mai fost condamnat și fostul şef al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *