Coma patient. Man near unconscious woman in hospital, closeup

Un festival gastronomic din Sardinia s-a transformat într-o tragedie, după ce un lot de guacamole contaminat cu toxină botulinică a provocat moartea a două femei și a lăsat doi copii în stare critică/ Preparatul, servit între 22 și 24 iulie, a declanșat un focar grav de botulism!

Valeria Sollai, bucătăreasă la o școală primară, în vârstă de 62 de ani, și-a pierdut viața după ce a consumat guacamole-ul toxic. Deși a fost conectată la aparate și părea să se recupereze, organismul ei a cedat în urma unei recidive.

Decesul Valeriei survine la aproape două săptămâni după moartea Robertei Pitzalis, de 38 de ani, care a mâncat din același lot contaminat și a murit în urma unei combinații de toxină botulinică și pneumonie. Doi copii, o fată de 14 ani și un băiat de 11 ani, se află încă internați.

La începutul lunii, un alt focar a izbucnit în Calabria, unde doi adulți – Amara D’Acunto (45 de ani) și Luigi Di Sarno (52 de ani) – au murit după ce au consumat preparate contaminate, iar alte 17 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Botulismul este o boală rară, dar extrem de periculoasă, cauzată de o toxină ce atacă sistemul nervos, putând provoca paralizie musculară, insuficiență respiratorie și, în cazuri grave, deces.

Procuratura din Cagliari a deschis o anchetă, iar Ministerul Sănătății din Italia a dispus retragerea lotului de avocado Metro Chef, activând protocoale speciale pentru a preveni extinderea focarului.

Autoritățile au precizat că intervenția rapidă a permis administrarea unor tratamente salvatoare pacienților afectați.