Statul român pregătește o schemă de ajutor de stat în valoare de sute de milioane de euro, destinată proiectelor de producție și transport de energie geotermală pentru încălzire sau răcire centralizată!

Finanțarea va veni din Fondul de Modernizare al UE, alimentat prin vânzarea certificatelor de emisii de CO2 alocate statelor membre mai puțin dezvoltate.

Scopul ajutorului este susținerea investițiilor în producerea și transportul energiei termice regenerabile geotermale, pentru creșterea eficienței energetice în România, prin realizarea sau modernizarea capacităților până la punctul de racordare cu rețeaua de distribuție.

Bugetul total propus este de 300 milioane euro, distribuit egal, câte 50 milioane euro anual, pe perioada 2025-2030. Ajutorul va acoperi 100% din costul net suplimentar al proiectelor, reprezentând deficitul de finanțare.

Pentru evaluarea acestuia, solicitanții trebuie să prezinte o analiză financiară detaliată care să includă scenarii factuale și contrafactuale, costuri, venituri, costul mediu ponderat al capitalului și valoarea actualizată netă pe durata proiectului.

Estimativ, schema va susține nouă beneficiari, cu un ajutor mediu de circa 33,3 milioane euro per proiect. Beneficiarii pot fi producători de energie termică, autorități locale sau subdiviziuni ale acestora.

Schema nu va fi implementată prin ofertă concurențială, deoarece consultările publice din 2025 au arătat că numărul proiectelor suficient de mature este limitat, iar bugetul alocat este adecvat pentru oferta potențială.