Confruntările armate dintre Cambodgia și Thailanda s-au soldat cu 33 de morți / Phnom Penh cere încetarea imediată a focului!
Tensiunile de la granița dintre Cambodgia și Thailanda au degenerat într-un conflict militar de amploare, soldat până acum cu 33 de morți de ambele părți, potrivit datelor actualizate sâmbătă.
Guvernul de la Phnom Penh a cerut o încetare imediată și necondiționată a focului, relatează AFP.
Confruntările au început joi și au implicat avioane de luptă, tancuri, trupe terestre și focuri de artilerie – un nivel de violență nemaiîntâlnit din 2011, care a determinat convocarea unei ședințe de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.
Potrivit Ministerului Apărării din Cambodgia, 13 persoane au fost ucise și 71 rănite de partea cambodgiană. Armata thailandeză a raportat cinci soldați uciși doar vineri, bilanțul total în Thailanda ajungând la 20 de morți – 14 civili și 6 soldați.
Astfel, actuala escaladare a devenit mai sângeroasă decât seria de confruntări din perioada 2008–2011, când s-au înregistrat 28 de victime.
Schimburi de focuri violente la graniță
Ambele țări au confirmat noi ciocniri produse în jurul orei 05:00, sâmbătă (22:00 GMT, vineri). Cambodgia acuză armata thailandeză că a lansat cinci proiectile de artilerie grea în provincia Pursat, aflată la graniță.
Jurnaliștii AFP aflați în orașul cambodgian Samraong au relatat că au auzit tiruri de artilerie, iar martori din provincia thailandeză Sisaket, aflată la doar 10 km de frontieră, au confirmat sunetele exploziei.
„Vreau doar ca acest coșmar să se termine cât mai curând”, a declarat un localnic thailandez pentru AFP.
Zeci de mii de persoane evacuate
Confruntările armate au forțat peste 138.000 de persoane din regiunile thailandeze de graniță să își părăsească locuințele, în timp ce în Cambodgia, aproximativ 35.000 de oameni au fost evacuați.
În urma reuniunii Consiliului de Securitate al ONU desfășurată vineri la New York, ambasadorul Cambodgiei la ONU, Chhea Keo, a reiterat apelul țării sale pentru o încetare a focului și o soluționare pașnică a disputei.
Apeluri la dialog și acuzații reciproce
Ministrul de externe thailandez, Maris Sangiamposa, a declarat sâmbătă că Bangkokul este deschis dialogului, dar a cerut Phnom Penhului să „înceteze încălcarea suveranității Thailandei” și să revină la discuțiile bilaterale.
Thailanda susține că armata cambodgiană a vizat infrastructura civilă – inclusiv un spital și o benzinărie – acuzație respinsă de partea cambodgiană, care, la rândul său, acuză forțele thailandeze de folosirea munițiilor cu dispersie.
Escaladare pe fondul unei dispute teritoriale vechi
Conflictul dintre cele două state are la bază o dispută istorică privind demarcarea celor aproximativ 800 km de frontieră, trasată în perioada colonială franceză.
Deși Curtea Internațională de Justiție a ONU a emis o decizie în 2013 care a calmat tensiunile, actualul conflict a reizbucnit în mai, după uciderea unui soldat cambodgian în zona contestată cunoscută sub numele de „Triunghiul de Smarald”.
Situația s-a agravat în ultima lună, după ce fostul premier cambodgian Hun Sen a publicat o înregistrare audio a unei discuții cu premierul thailandez Paetongtarn Shinawatra despre disputa de graniță. Conținutul convorbirii a fost perceput în Thailanda ca o critică indirectă la adresa armatei thailandeze și a dus la suspendarea premierului de către Curtea Constituțională.
Thaksin revine în scenă
Fostul premier thailandez Thaksin Shinawatra, o figură influentă pe scena politică, a vizitat sâmbătă mai multe adăposturi pentru persoanele evacuate, afirmând că orice dialog ar trebui precedat de oprirea totală a operațiunilor militare.