Caniculă extremă în toată țara/Cod roșu în mai multe regiuni, urmat de instabilitate atmosferică!

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că sâmbătă întreaga țară se află sub avertizări de caniculă, inclusiv cod roşu în zonele cele mai afectate.

După-amiaza, sunt prognozate fenomene de instabilitate atmosferică în mai multe regiuni, cu precipitaţii abundente și vijelii.

Avertizarea de cod roșu intră în vigoare sâmbătă, de la ora 10:00, și este valabilă până duminică, la aceeași oră. Sunt vizate Banatul, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și sudul Dobrogei continentale.

Temperaturile vor atinge 39–43 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi extrem, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime între 22 și 25 de grade.

Tot pentru sâmbătă este emisă și o avertizare cod portocaliu, ce vizează Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul Munteniei, sudul Moldovei și nordul Dobrogei continentale.

Aici, valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 39 de grade. Minimele vor fi de 18–22 de grade, caracterizând local nopți tropicale.

În paralel, o avertizare cod galben este în vigoare pentru nordul Crișanei, Maramureș, nord-estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei, precum și litoralul. Aici se vor înregistra temperaturi de 33–36 de grade și un disconfort termic ridicat, cu ITU ușor peste pragul critic.

ANM precizează că începând de duminică, valul de căldură se va restrânge treptat către sudul și estul țării.

Cu toate acestea, Capitala și cinci județe vor rămâne sub cod roșu de caniculă și în zilele următoare.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că, începând de sâmbătă, ora 17:00, și până duminică dimineață, la ora 06:00, va fi în vigoare o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică. Aceasta vizează Banatul, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și jumătatea nordică a Moldovei.

În aceste zone sunt așteptate intensificări ale vântului, vijelii cu rafale de 60–70 km/h, averse torențiale, descărcări electrice și căderi de grindină de mici și medii dimensiuni (2–4 cm).

Cantitățile de apă pot atinge 20–25 l/mp, iar local, chiar peste 30 l/mp.

Tot de sâmbătă, de la ora 17:00 și până la finalul zilei, intră în vigoare o avertizare cod portocaliu pentru Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și vestul Olteniei.

Meteorologii avertizează că în aceste regiuni vor fi vijelii puternice, cu rafale ce pot depăși 70–90 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari (2–5 cm), descărcări electrice frecvente și averse torențiale.

În intervale scurte de timp (1–3 ore), cantitățile de apă vor fi în general de 25–40 l/mp, cu valori izolate de peste 50 l/mp.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un nou cod roșu de caniculă, valabil de duminică, ora 10:00, până luni, ora 10:00, pentru județele Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Călărași, Ilfov și municipiul București.

În aceste zone, valul de căldură va fi extrem, cu temperaturi maxime de 39–41°C și un disconfort termic deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor fi tropicale, cu minime între 20 și 23°C.

Tot în acest interval, o avertizare cod portocaliu este în vigoare pentru restul Munteniei, estul Olteniei, sudul și centrul Moldovei, precum și sudul Dobrogei continentale. În aceste regiuni, canicula se menține intensă, cu temperaturi maxime de 35–39°C și nopți tropicale, cu minime între 18 și 22°C. Disconfortul termic va rămâne accentuat, iar ITU va depăși pragul critic.

Pentru estul și sudul Transilvaniei, nordul Moldovei, sudul Olteniei și nordul Dobrogei continentale, ANM a emis o avertizare cod galben. Aici sunt așteptate temperaturi între 33 și 36°C, iar minimele se vor situa între 17 și 20°C. Disconfortul termic va fi ridicat, cu ITU ușor peste pragul critic.

Meteorologii avertizează că valul de căldură persistă și recomandă populației să evite expunerea prelungită la soare, să se hidrateze corespunzător și să limiteze activitățile fizice în aer liber în orele de vârf.