Un bărbat s-a vindecat de o formă agresivă de cancer cerebral cu ajutorul unui medicament revoluționar, testat într-un studiu clinic!

Un bărbat diagnosticat cu una dintre cele mai agresive forme de cancer cerebral s-a vindecat complet, după ce tumora i-a dispărut în urma administrării unui medicament experimental, relatează People.

În octombrie 2022, Ben Trotman, în vârstă de 40 de ani la acea vreme, a fost diagnosticat cu glioblastom – un tip rar și letal de cancer cerebral, care provoacă peste 10.000 de decese anual în Statele Unite, conform National Brain Tumor Society. Glioblastomul (GBM) este cunoscut pentru rata sa rapidă de extindere și lipsa unui tratament curativ.

De obicei, tratamentul constă în intervenție chirurgicală, urmată de radioterapie și chimioterapie. Speranța medie de viață după diagnosticare este de aproximativ 14–14,5 luni.

După aflarea diagnosticului, Trotman a fost îndrumat de un prieten către National Hospital for Neurology and Neurosurgery, parte a University College London Hospitals (UCLH). Acolo, oncologul dr. Paul Mulholland l-a invitat să participe ca prim pacient într-un nou studiu clinic.

În cadrul acestui studiu, Trotman a primit tratamentul cu imunoterapie pe bază de ipilimumab înainte de a începe tratamentele convenționale. Ulterior, a urmat și ședințele standard de radioterapie și chimioterapie.

„Cheia acestui studiu este administrarea medicamentului în faza incipientă, când pacienții sunt încă suficient de sănătoși pentru a răspunde bine la imunoterapie,” a explicat dr. Mulholland într-un comunicat.

La aproape trei ani de la începerea tratamentului, Trotman – acum în vârstă de 43 de ani – este în continuare sănătos, fără semne de recidivă, iar investigațiile imagistice nu mai indică prezența tumorii.

„Este extrem de rar să vedem o scanare complet curată la un pacient cu glioblastom, mai ales în absența unei intervenții chirurgicale complete, care inițial fusese planificată,” a precizat dr. Mulholland. „Credem că imunoterapia, alături de tratamentele care au urmat, a reușit să țină boala sub control – și, până acum, rezultatele sunt extraordinare.”

Medicul a subliniat că obiectivul studiului este găsirea unui tratament eficient pentru această „boală devastatoare” și și-a exprimat speranța că va putea extinde cercetarea la un număr mai mare de pacienți.

SURSĂ: NEWS.RO