Sursa foto: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Cel de-al doilea contingent al modulului național specializat în stingerea incendiilor de pădure, format din 40 de pompieri români, a ajuns aseară în departamentul Perpignan, din sudul Franței

Aceștia îi vor înlocui pe colegii care au acționat în ultimele două săptămâni pe teritoriul francez, în cadrul unei misiuni de sprijin internațional.

În această dimineață, autoritățile franceze au organizat o ceremonie oficială de predare-primire, marcând tranziția între cele două echipe. Colonelul Éric Belgioïno, directorul Departamentului Pyrénées-Orientales, a mulțumit pompierilor români pentru sprijinul acordat și colaborarea excepțională:

„A fost o adevarată plăcere să ne fiți alături în aceste 15 zile. Ne exprimăm aprecierea pentru tot ceea ce sunteți și ceea ce știți să faceți. Suntem recunoscători pentru cunoștințele și experiența pe care le-ați împărtășit cu noi pe parcursul acestei perioade. Am avut ocazia să participăm la misiuni de stingere a incendiilor în două departamente, lucru care a demonstrat solidaritatea europeană. Vă mulțumim pentru colaborarea excelentă și pentru sprijinul oferit. Nu în ultimul rând, le doresc colegilor care urmează să preia această misiune să fie la fel de dedicați și vigilenți ca echipa prezentă până acum.”

La rândul său, colonelul Cosmin-Petronel Riciu, liderul primului contingent român, a evidențiat spiritul european al intervenției:

„A fost o onoare și o reală plăcere să fim alături de dumneavoastră în ultimele două săptămâni. Vă mulțumim sincer pentru cooperarea excelentă și pentru încrederea acordată. Ne-am simțit ca acasă, am legat prietenii și am reușit să ne integrăm și să colaborăm cât mai eficient cu omologii noștri francezi. Prezența noastră aici este posibilă datorită valorilor fundamentale ale Uniunii Europene: cooperarea, solidaritatea și interoperabilitatea. În acest spirit, am fost pregătiți să intervenim oriunde și oricând a fost nevoie de sprijinul nostru. Vă mulțumim încă o dată pentru deschidere și colaborare. În numele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, avem plăcerea să vă oferim placheta de onoare, ca semn al aprecierii și respectului nostru.”

Primul schimb de pompieri, tot în componență de 40 de salvatori, se întoarce în România după ce a predat colegilor din noul contingent cele nouă autospeciale utilizate în misiuni, printre care:

  • 3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3.000 l),
  • 1 cisternă de 30.000 l,
  • 1 autospecială de capacitate mare (10.000 l),
  • 1 autospecială de primă intervenție și comandă,
  • 1 autospecială de comunicații,
  • 1 microbuz și 1 camion logistic.

În perioada desfășurării misiunii, modulul românesc a fost implicat în acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată, intervenind pentru protejarea locuințelor amenințate de flăcări și limitarea pagubelor. Totodată, salvatorii români au participat la sesiuni de pregătire și schimburi de experiență alături de pompierii francezi, consolidând capacitatea de răspuns comună în situații de urgență.