Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au desfăşurat un control într-o tabără din localitatea Vârtop, judeţul Bihor, după ce 16 copii şi 2 adulţi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară!
Verificările s-au desfăşurat la Hotel Cristalin din Arieşeni, unde erau cazaţi şi serviţi cu masa cei 59 de copii şi 9 adulţi, majoritatea din Bucureşti.
În urma controlului, echipele ANPC au descoperit numeroase nereguli, printre care: carne, brânzeturi şi preparate din carne fără etichete de identificare şi caracterizare, carne recongelată, nerespectarea condiţiilor legale de decongelare, materii prime cu trasabilitate incertă, frigidere şi camere frigorifice neigienizate, cu rugină şi coşuri de gunoi fără capac.
De asemenea, spaţiile frigorifice nu erau folosite pentru păstrarea alimentelor, ci pentru depozitarea băuturilor răcoritoare.
În plus, nu exista un meniu stabilit pentru copiii din tabără, mesele fiind pregătite în funcţie de solicitările zilnice.
Ca urmare a neregulilor, comisarii ANPC au dispus retragerea definitivă a produselor alimentare neconforme şi au închis temporar blocul alimentar până la remedierea deficienţelor. În acest interval, mesele copiilor din grupurile de la Bucureşti şi Timişoara vor fi asigurate prin servicii de catering din alte unităţi.
ANPC a precizat că, deşi simptomele au apărut doar în rândul grupului din Bucureşti, alţi 10 copii şi un adult au fost transportaţi miercuri la spitalul din Oradea pentru evaluare, deşi nu prezentau semne evidente de îmbolnăvire.
În context, autorităţile din Bihor au activat Planul Roşu de Intervenţie în noaptea de marţi spre miercuri, după ce 28 de persoane – copii şi adulţi din tabără – au prezentat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare.