Spirits România, o asociație patronală ce reprezintă principalii producături și importatori de băuturi spirtoase din România aduce câteva avertismente în legătură cu posibilele consecințe ce vor veni, odată cu majorarea accizei propusă de Guvern: ar închide producătorii și importatorii locali și ar deschide larg calea către întunecata piață de băuturi spirtoase contrafăcute, din spirt medicial și alcool etilic, substanțe care nu sunt declarate ca sigure pentru consum.
”Creşterea accizei propusă de Guvern închide producătorii locali, ruinează importatorii şi deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute, cele făcute din spirt medicinal şi alcool metilic, avertizează reprezentanţii Spirits România, asociaţie patronală ce reuneşte producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România. Nu înţelegem cum este posibil ca în contextul existenţei unui program de creştere a accizelor fixat anul trecut în Codul Fiscal, să ne trezim din nou la mijlocul exerciţiului financiar 2025 cu o nouă creştere majoră a accizelor, de fiecare dată explicaţia fiind că este nevoie de şi mai multe fonduri la bugetul de stat. În ultimii doi ani acciza la băuturi spirtoase a crescut în patru perioade, iar acum se propune o nouă creştere de acciză agregată de 24% într-o perioadă de doar 13 luni. Este o situaţie de dezechilibru pe care noile măsuri preconizate o vor accentua lovind o dată în plus în cei care, de-a lungul anilor, s-au dovedit a fi cei mai semnificativi şi importanţi plătitori”, a declarat Florin Rădulescu, preşedintele Spirits România.
Un număr semnificativ de români activează în industra de băuturi spirtoase, aproximativ 46.000 de locuri de muncă directe şi indirecte și au un aport anual la PIB de peste 850 de milioane de euro. Această creștere, din punctul de vedere al liderilor acestei industrii, este nejustificată, întrucât decizia nu ar avea o bază reală, noile propuneri de accize fiind cu mult peste nivelul celor din statele vecine cu România și puterea de cumpărare a românilor este mult prea mică pentru noul nivel al taxării.
”În prezent, aproximativ 85% din consumul local de băuturi spirtoase este reprezentat de produse româneşti, care sunt mai ieftine, iar majorarea accizelor îi va pune pe producătorii locali în situaţia de a-şi închide afacerile în timp ce importatorii vort fi, la rândul lor, grav afectaţi. Consecinţa directă va fi crearea unui mediu mai favorabil pentru comerţul cu băuturi alcoolice contrafăcute. De altfel, conform unui sondaj realizat de ivox.ro la solicitarea Spirits România în octombrie 2024, 34% dintre români admit că au consumat băuturi alcoolice din surse necunoscute, iar dintre aceştia, 20% au indicat preţul scăzut drept principal motiv. Proliferarea pieţei negre va genera un pericol major nu doar pentru securitatea economică a producătorilor locali, dar şi pentru sănătatea fizică a consumatorilor care vor recurge la alcool medicinal, băuturi contrafăcute sau produse fără controlul calităţii, ceea ce va presupune, pe termen mediu şi lung, cheltuieli mai mari pentru sistemul de sănătate aflat deja sub presiune. O abordare mult mai eficientă ar fi combaterea evaziunii fiscale şi a comerţului cu produse contrafăcute, pentru a asigura atât stabilitate fiscală, cât şi protecţia industriei româneşti”, declară Florin Rădulescu, preşedinte Spirits România.
Asociația Spirits România este o asociație non-guvernamentală și independentă, care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România. Spirits România a fost înființată în anul 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal și legislativ funcțional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum și din dorința companiilor membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare cu privire la consumul responsabil de alcool.
Încă din 2013, asociația este afiliată la Spirits Europe, organizația reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce cuprinde peste 31 de asociații naționale din 24 de țări. De asemenea, Asociația Spirits România colaborează cu Scotch Whisky Association (SWA), organismul patronal al producătorilor de scotch whisky, reprezentând 90% din totalul producatorilor de scotch whisky din întreaga lume.
Spirits România reprezintă principalele companii producătoare și importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Coca-Cola HBC, Diageo, Maspex Romania, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco și PPD, potrivit informațiilor de pe site-ul asociației.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.