Tensiune maximă pe scena politică românească! Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit ca luni, 8 iulie, începând cu ora 15:00, să aibă loc o ședință de plen comună a Parlamentului în care Guvernul își va asuma răspunderea pe un pachet exploziv de măsuri fiscal-bugetare, menit să reducă deficitul și să stabilizeze economia.

Parlamentarii mai pot depune amendamente doar până luni dimineață, la ora 8:00, după care Executivul își va susține public proiectul. Dacă în termen de trei zile de la asumare nu este inițiată nicio moțiune de cenzură, legea va fi considerată adoptată automat. În caz contrar, dacă moțiunea primește votul majorității parlamentarilor, Guvernul va fi demis.

Pachetul fiscal propus include măsuri dure atât pe partea de tăiere a cheltuielilor, cât și pe partea de creștere a veniturilor. Guvernul estimează un impact bugetar major în următorii doi ani, mizând pe economii și încasări suplimentare de zeci de miliarde de lei. Executivul susține că este o mișcare esențială pentru reducerea deficitului de la 9,3%, evitarea suspendării fondurilor europene, salvarea ratingului de țară și relansarea încrederii investitorilor.

Mai mult, acest pachet este vital și pentru deblocarea Cererii de Plată nr. 4 din Planul Național de Redresare și Reziliență, suma vizată fiind uriașă: 2,68 miliarde de euro, adică 0,7% din PIB, bani absolut necesari pentru bugetul de stat.

Prin acest proiect de lege se dorește strângerea de fonduri imediate si din accize sau impozit suplimentar pentru institutiile de credit. Iata ce specifică proiectul de lege:

” Accize majorarea nivelului accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice, benzină şi motorină, pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5 g – 8 g/100 ml şi pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml, pentru produsele din tutun prelucrat, pentru produsele care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere și pentru produsele destinate inhalării fără ardere, care conțin înlocuitori de tutun, cu sau fără nicotină, pentru lichidul cu sau fără nicotină, pentru vinurile liniştite, pentru cidru de mere şi pere, hidromel şi băuturi fermentate liniştite din fructe de pădure: 1538,7 milioane lei în anul 2025, respectiv 4989,0 mil.lei în anul 2026.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, pentru partea ce depăşeste suma lunară de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie: 1378,1 milioane lei în anul 2025, respectiv 4134,4 mil.lei în anul 2026

Impozit suplimentar pentru instituţiile de credit: 334,8 milioane lei în anul 2025 respectiv 1339,2 mil.lei în anul 2026

Modificarea cotelor de impunere de impunere asupra veniturilor din jocur

noroc: 500,0 milioane lei în anul 2025, respectiv 1000 mil.lei în anul 2026

Majorarea cotei de impozit de la 10% la 16% pentru dividendele distribuite „

Guvernul mizează pe rapiditate și disciplină politică, dar nu este exclus ca opoziția să încerce un ultim asalt prin depunerea unei moțiuni de cenzură. Totul depinde de calculele politice din weekend, negocieri de culise și nervii celor de la putere.

Luni, la ora 15:00, în plenul Parlamentului, se va scrie o pagină importantă din viitorul economic și politic al României.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.