Facturi uriașe în timpul călătoriilor: ANCOM avertizează asupra rețelelor prin satelit necontrolate
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția persoanelor care călătoresc cu avionul sau pe mare în legătură cu riscurile conectării la rețele mobile non-terestre, cum sunt cele prin satelit. Aceste rețele nu sunt reglementate de normele europene privind „Roam like at home”, chiar dacă utilizatorul se află în Spațiul Economic European, și pot genera costuri foarte mari, chiar și în cazul unei utilizări scurte.
În timpul zborurilor sau atunci când navele se află în ape internaționale, există riscul ca dispozitivul să se conecteze automat la o rețea non-terestră, fără ca utilizatorul să fie conștient. Aceste rețele nu intră sub incidența reglementărilor privind roamingul la tarife naționale și pot activa servicii costisitoare fără intervenția utilizatorului, dacă telefonul este setat să se conecteze automat la rețele disponibile.
În schimb, dacă dispozitivul rămâne conectat la o rețea mobilă terestră – de exemplu, atunci când călătoria se desfășoară pe fluvii, râuri sau în apropierea țărmului – utilizatorul beneficiază în continuare de tarifele reglementate prin „Roam like at home”.
Ce măsuri pot lua utilizatorii pentru a evita costuri suplimentare:
- Să activeze modul avion în timpul zborului sau pe mare;
- Să dezactiveze roamingul de date din setările telefonului;
- Să oprească accesul la rețele prin satelit, dacă furnizorul oferă această opțiune;
- Să acorde atenție mesajelor de avertizare primite de la operator privind conectarea și tarifele aplicabile.
Furnizorii de servicii de comunicații sunt obligați să trimită un SMS de informare în momentul conectării la o rețea non-terestră, care să includă detalii privind tarifele aplicabile. De asemenea, la atingerea unor limite de consum (50 de euro și 100 de euro, fără TVA), furnizorul trebuie să notifice utilizatorul și să ceară acordul acestuia pentru continuarea furnizării serviciilor.
Ce trebuie să faci dacă ai probleme:
Dacă apar neclarități sau nemulțumiri legate de serviciile de roaming, utilizatorii trebuie să se adreseze mai întâi furnizorului de telecomunicații. Dacă problema nu este rezolvată, aceștia pot depune o sesizare la ANCOM.
Info Centru ANCOM – Sprijin pentru utilizatori:
ANCOM oferă informații utile despre:
- telefonie mobilă și fixă, internet, televiziune;
- servicii poștale și digitale;
- contracte, tarife, calitate, deblocare terminale;
- roaming și siguranța utilizării serviciilor.
Pe platforma InfoCentru ANCOM sunt disponibile ghiduri dedicate pentru prevenirea fraudelor, înțelegerea serviciilor digitale și alegerea corectă a ofertelor disponibile.