Un set amplu de măsuri fiscale şi bugetare, discutat cu Comisia Europeană, prevede majorări semnificative de taxe şi reduceri de cheltuieli începând cu 1 august, pentru a evita scăderea ratingului de ţară. Impactul total în 2026 este estimat la 76,23 miliarde lei, echivalentul a 3,75% din PIB.
Guvernul României a discutat cu Comisia Europeană un nou pachet fiscal, ce urmează a fi adoptat cu aplicare de la 1 august, şi care prevede creşteri de taxe de 10,6 miliarde lei pentru acest an şi 33,6 miliarde lei în 2026. În paralel, vor fi operate reduceri de cheltuieli de 12,75 miliarde lei în 2025 şi de 31,73 miliarde lei în 2026. Măsurile sunt parte dintr-un plan de consolidare fiscală pentru a evita degradarea ratingului de ţară la nivel „junk”.
Printre cele mai importante măsuri se numără majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21% şi a celei reduse de la 9% la 11% pentru produse esenţiale precum alimente, medicamente şi apă. Cota de 5% va fi, de asemenea, urcată la 11% pentru produse culturale şi energie.
Impozitul pe cifra de afaceri din sectorul bancar se va dubla, de la 2% la 4%, iar accizele la carburanţi, alcool, tutun şi zahăr vor creşte. Totodată, pensiile de peste 3.000 de lei vor fi supuse contribuţiei la asigurările de sănătate (CASS), iar impozitul pe dividende va urca la 16% de la 1 ianuarie 2026.
Măsurile de austeritate includ îngheţarea salariilor şi pensiilor în 2025 şi 2026, plafonarea sporurilor şi tăieri în educaţie şi sănătate. În educaţie, bursele vor reveni la nivelurile din 2022, norma didactică va creşte cu 10%, iar numărul mediu de elevi pe clasă va fi majorat. În sănătate, vor fi introduse contribuţii pentru co-asiguraţi şi va fi ajustată plata concediilor medicale în funcţie de durată.
Reforma fiscalităţii verzi va aduce o rovinietă mai scumpă (de la 28 la 50 de euro) şi un nou sistem de taxare electronică (TollRo) pentru transportatorii de marfă. Alte măsuri vizează taxele pe jocurile de noroc şi impozitul pe proprietate, calculat în funcţie de valoarea de piaţă.
Guvernul intenţionează să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru acest pachet, cu adoptare rapidă, având în vedere că termenul-limită pentru implementarea măsurilor este 7 iulie, pentru a evita consecinţele economice ale pierderii încrederii din partea agenţiilor de rating.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.