Ministrul Economiei, Radu Miruță, acuză că multe dintre companiile de stat sunt conduse de directori numiți politic, în baza unui mecanism care mimează meritocrația – Ordonanța 109 privind guvernanța corporativă. Potrivit acestuia, această lege este folosită drept „mască” pentru a justifica numiri controversate în funcții cheie. „Miroase de la o poștă. Pare că s-a inventat doar ca să pună la adăpost niște combinații”, a declarat ministrul.

Miruță a dezvăluit că în unele cazuri, consilierii personali ai directorilor sunt plasați strategic în consiliile de administrație, tocmai pentru a valida numirea acestor directori. Astfel de practici, afirmă ministrul, ridică probleme serioase de legalitate și conflict de interese. El a promis verificări amănunțite și o reformă legislativă care să elimine aceste disfuncționalități.

În prezent, Ministerul Economiei gestionează 60 de companii, unele dintre ele profitabile în ciuda unei administrări defectuoase. La Salrom, de exemplu, un membru al Consiliului de Administrație încasează peste 10.000 de lei lunar, în timp ce unii directori primesc salarii brute de aproape 40.000 de lei.

Radu Miruță a încurajat managerii competenți din mediul privat să participe la concursurile organizate pentru posturile din companiile de stat. El a promis transparență totală: „Înscrieți-vă, garantat nu-i nicio manevră!”

Ministrul susține că eficiența în aceste companii nu poate fi atinsă prin perpetuarea unor metehne vechi, motiv pentru care a anunțat și o revizuire a contractelor de mandat, inclusiv a clauzelor favorabile care protejează directorii în cazul revocării.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.