Conform unui raport al Agenției Europene de Mediu, peste 110 milioane de europeni sunt expuși la niveluri periculoase de poluare fonică, care cauzează anual 66.000 de decese premature

Raportul Agenției Europene de Mediu (AEM) analizează zgomotul generat de automobile, trenuri și avioane, concluzionând că 20% din populația Spațiului Economic European (SEE) este afectată. Alte studii, folosind un prag mai scăzut pentru zgomotul nociv, arată că 40% dintre britanici sunt expuși la niveluri periculoase de zgomot din transport.

Șaptesprezece milioane de oameni suportă o poluare fonică extrem de ridicată și de lungă durată, iar aproape 5 milioane se confruntă cu tulburări grave de somn. De asemenea, 15 milioane de copii trăiesc în zone cu zgomot dăunător. Impactul zgomotului asupra sănătății depășește efectele unor riscuri binecunoscute, precum fumatul pasiv sau expunerea la plumb, generând un cost economic anual de aproape 100 de miliarde de euro (86 miliarde lire sterline).

Cercetătorii avertizează că aceste efecte sunt probabil subestimate. Aplicarea unui prag mai strict recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ridică numărul persoanelor expuse la 150 de milioane în Europa. Experții atrag atenția că obiectivul Uniunii Europene de a reduce cu 30% până în 2030 numărul celor afectați cronic de zgomotul transporturilor nu va fi atins fără măsuri suplimentare.

„Poluarea fonică ne afectează sănătatea menținând organismul într-o stare constantă de luptă sau fugă, chiar dacă nu realizăm conștient acest lucru”, a spus dr. Eulalia Peris de la AEM. „Aceasta poate declanșa reacții fiziologice dăunătoare, cum ar fi inflamația și stresul oxidativ, iar în timp crește riscul apariției unor probleme de sănătate precum bolile de inimă, diabetul, accidentele vasculare cerebrale, obezitatea, afectarea funcțiilor cognitive la copii și tulburările mintale.”

„Poluarea fonică nu este doar un disconfort”, a adăugat Peris, care spune că si ea a fost afectată. „Doamne, da. Sunt foarte conștientă de efectele poluării fonice și sunt extrem de sensibilă la ea. Îți limitează viața.”

Zgomotul rutier reprezintă cea mai importantă sursă de poluare fonică în Europa, conform unui raport care analizează datele din țările membre ale Spațiului Economic European (SEE). Această formă de zgomot este cea mai răspândită și are un impact major asupra sănătății publice. Alte surse de zgomot, precum vecinii zgomotoși sau muzica din baruri, pot fi, de asemenea, dăunătoare, însă sunt dificil de măsurat din cauza caracterului lor intermitent.

Raportul arată că 92 de milioane de europeni sunt afectați de zgomotul rutier, 18 milioane de cel feroviar și 2,6 milioane de cel generat de avioane. Impactul asupra sănătății este semnificativ, cauzând anual aproximativ 66.000 de decese premature, 50.000 de cazuri de boli cardiovasculare și 22.000 de cazuri de diabet de tip 2.

Deși numărul persoanelor expuse la poluarea fonică a scăzut cu doar 3% între 2017 și 2022, există multiple soluții posibile. Reducerea vitezei în orașe, promovarea anvelopelor silențioase și încurajarea transportului public, mersului pe jos sau cu bicicleta pot reduce zgomotul rutier. Copiii sunt deosebit de vulnerabili la efectele zgomotului. Mașinile electrice vor reduce zgomotul doar parțial, deoarece zgomotul produs de anvelopele pe carosabil rămâne dominant la viteze mici. În plus, întreținerea trenurilor și șinelor, optimizarea rutelor de zbor și folosirea aeronavelor silențioase pot diminua zgomotul feroviar și aviatic.

„Poluarea fonică este adesea trecută cu vederea, considerată doar o enervare cotidiană”, a declarat directoarea executivă a AEM, Leena Ylä-Mononen. Unul dintre motive este că poluarea fonică este cronică, spre deosebire de poluarea aerului care are vârfuri bruște, care declanșează alerte de sănătate și cresc gradul de conștientizare.

„Totuși, efectele pe termen lung ale zgomotului asupra sănătății și mediului sunt extinse și semnificative”, a spus ea. „Copiii sunt, de asemenea, deosebit de vulnerabili la efectele zgomotului și este o problemă pe care toate țările trebuie să o abordeze urgent.”