Eugen Rădulescu vede în măsurile fiscale o oportunitate, nu o amenințare inflaționistă
Creșterea TVA de la 9 la 19% nu ar trebui să genereze un val inflaționist, consideră Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR. Acesta a afirmat că măsurile din noul program de guvernare nu provoacă un impact economic negativ major, ci dimpotrivă, ar putea avea un efect pozitiv asupra economiei, cu condiția să fie aplicate corect și susținute politic.
Potrivit lui Rădulescu, deși este posibil să existe o scădere temporară a cererii pe fondul incertitudinii și reducerii unor venituri din sectorul public sau companiile de stat, impactul inflaționist va fi minor. El a atras atenția că un risc mai mare vine din liberalizarea prețurilor la energie, nu din reformele fiscale.
Oficialul BNR a lăudat în termeni neobișnuit de entuziaști programul guvernamental, pe care îl consideră „cel mai bun din ultimii 35 de ani”. În opinia sa, măsurile propuse – inclusiv reducerea personalului din administrație cu 20%, creșterea impozitului pe dividende la 16% și eliminarea excepțiilor de TVA – sunt esențiale pentru redresarea bugetară și eliminarea distorsiunilor fiscale.
Totodată, Rădulescu a subliniat că cea mai mare problemă a bugetului României rămâne neîncasarea impozitelor. Măsurile care vizează reforma ANAF, Antifraudei și Vămii sunt, în opinia sa, esențiale: „vor funcționa pe bază de indicatori, analize fiscale și controale bazate pe analize de risc”.
El a avertizat însă că aplicarea acestor reforme nu va fi ușoară, fiind de așteptat opoziții din partea celor afectați. Cu toate acestea, Rădulescu s-a declarat optimist, subliniind că „acum se stabilesc jaloane, nu se face farmacie”.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.