Membrii NATO au ajuns la un acord privind creșterea semnificativă a cheltuielilor pentru apărare până la 5% din PIB, la solicitarea președintelui american Donald Trump, însă Spania a anunțat că nu va respecta acest obiectiv, invocând constrângeri bugetare.
Înaintea summitului NATO de la Haga, liderii alianței au aprobat un nou angajament strategic ce prevede majorarea cheltuielilor de apărare cu scopul de a consolida capacitățile militare ale Europei în fața amenințării rusești. Propunerea a venit din partea secretarului general al NATO, Mark Rutte, care a sugerat ca cele 5 procente să includă 3,5% pentru apărare directă și 1,5% pentru domenii conexe, precum securitatea cibernetică și infrastructura militară.
Cu toate acestea, premierul spaniol Pedro Sanchez a transmis ferm că Spania nu va respecta obiectivul de 5%, declarând la televiziunea națională că „nu vom face acest lucru”, în ciuda faptului că ceilalți membri ai NATO și-au dat acordul pentru declarația finală.
În 2024, Spania a alocat doar 1,24% din PIB pentru apărare, cel mai scăzut nivel din alianță, ceea ce ar însemna un efort bugetar considerabil pentru a atinge noul prag. Sanchez susține că atingerea acestui nivel ar presupune tăieri sociale sau majorări de taxe, opțiuni pe care guvernul său le exclude.
Poziția Madridului ar putea genera tensiuni la summitul NATO, mai ales în relația cu Donald Trump, care a criticat în repetate rânduri membrii europeni ai alianței pentru cheltuieli insuficiente. Vineri, liderul de la Casa Albă a acuzat Spania că este „notorie” pentru lipsa de implicare în bugetul apărării și a avertizat că trebuie să își asume partea echitabilă din efortul comun.
Potrivit diplomaților citați de Reuters, un compromis de formulare – schimbarea expresiei „ne angajăm” cu „aliații se angajează” – a permis Spaniei să declare că obiectivul nu este obligatoriu pentru toate statele membre. Într-o scrisoare oficială, Mark Rutte a confirmat că Spania va avea „flexibilitatea de a-și stabili propria cale suverană” pentru îndeplinirea obiectivelor militare stabilite împreună cu NATO.
Chiar și așa, oficialii alianței rămân sceptici că Spania își va putea îndeplini angajamentele militare cheltuind doar 2,1% din PIB, așa cum a sugerat Sanchez. Termenul pentru atingerea noului obiectiv a fost stabilit pentru anul 2035, cu o revizuire intermediară programată în 2029.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.