Planeta riscă să depășească limita simbolică de încălzire de 1,5°C în doar trei ani, dacă emisiile actuale de dioxid de carbon (CO2) nu vor fi reduse drastic, avertizează peste 60 dintre cei mai importanți experți climatologi din lume, într-un raport recent privind starea încălzirii globale, conform BBC
În 2015, aproape 200 de țări au convenit să limiteze creșterea temperaturilor globale la maximum 1,5°C peste nivelurile de la sfârșitul secolului al XIX-lea, pentru a preveni efectele cele mai grave ale schimbărilor climatice. Cu toate acestea, consumul record de cărbune, petrol și gaze, alături de tăierile masive ale pădurilor care absorb carbonul, pun în pericol atingerea acestui obiectiv.
Schimbările climatice au intensificat deja fenomene meteorologice extreme, precum valul de căldură de 40°C din Regatul Unit în iulie 2022, și au accelerat creșterea nivelului mării, amenințând comunitățile de coastă. La începutul anului 2020, oamenii de știință estimau că omenirea mai poate emite în jur de 500 de miliarde de tone de CO2 pentru a avea o șansă de 50% să limiteze încălzirea la 1,5°C. Însă, până la începutul lui 2025, această „cotă de carbon” a scăzut dramatic la doar 130 de miliarde de tone, din cauza emisiilor continue și a revizuirilor științifice.
Menținându-se ritmul actual de circa 40 de miliarde de tone de CO2 anual, acest buget se va epuiza în aproximativ trei ani, ceea ce ar putea condamna lumea să depășească limita stabilită de Acordul de la Paris, deși depășirea efectivă a temperaturii cu 1,5°C ar putea apărea câțiva ani mai târziu.
Raportul evidențiază și ritmul alarmant al acumulării de căldură în sistemul climatic al Pământului, cunoscut în terminologia științifică drept „desechilibrul energetic al planetei”. În ultimul deceniu, acest proces s-a accelerat de mai bine de două ori față de perioadele similare din anii ’70 și ’80 și cu aproximativ 25% mai rapid decât în ultimii 15 ani.
Este esențial ca guvernele și societatea să acționeze urgent și decisiv pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a proteja resursele naturale. Fiecare an care trece fără măsuri eficiente ne aduce mai aproape de un punct fără întoarcere, cu consecințe tot mai grave pentru mediul înconjurător și pentru generațiile viitoare iar răspunsul global la această provocare urgentă va determina dacă planeta noastră va reuși să rămână pe o traiectorie sustenabilă sau dacă încălzirea continuă va schimba ireversibil lumea așa cum o știm.