O sabie ce ar putea proveni din Epoca Bronzului a fost descoperită în urma percheziţiilor efectuate într-un dosar de furt calificat, în comuna Corbasca, judeţul Bacău, la domiciliul unui bărbat în vârstă de 61 de ani!
Acesta este suspectat că ar fi deţinut ilegal un bun cultural cu potenţială valoare arheologică naţională.
„La data de 18 iunie, poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Bacău, împreună cu cei ai Postului de Poliţie Corbasca, poliţiştii criminalişti şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară emis de Judecătoria Podu Turcului, în cadrul unui dosar penal pentru furt calificat”, a informat IPJ Bacău.
Percheziţia a avut loc la locuinţa bărbatului suspect, iar în urma acesteia a fost găsită o sabie care, conform unei evaluări preliminare, ar putea avea o vechime de aproximativ 3.500 de ani, datând din Epoca Bronzului.
Sabia a fost ridicată pentru expertiză, care va stabili cu exactitate vechimea şi provenienţa acesteia, precizează IPJ Bacău.
Conform Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, vânzarea sau intermedierea comercializării bunurilor culturale mobile deţinute în proprietate privată este permisă numai prin intermediul operatorilor economici autorizaţi, în conformitate cu prevederile legale. Autorizarea acestora este acordată de Ministerul Culturii, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
Înfiinţarea şi funcţionarea operatorilor economici specializaţi în comercializarea bunurilor culturale fără autorizaţie constituie contravenţie, sancţionată cu amendă între 6.000 şi 24.000 lei, conform legii.
De asemenea, bunurile arheologice descoperite în urma cercetărilor sistematice sau întâmplător în proprietatea publică devin proprietate publică, conform dispoziţiilor legale prevăzute în Constituţia României şi Legea nr. 182/2000.