Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă că angajatorii din România declaraseră 32.258 de locuri de muncă disponibile, în timp ce prin reţeaua EURES se ofereau 336 de posturi în Spaţiul Economic European. Cele mai numeroase cereri interne vizează roluri precum conducător auto în transport rutier, agent de securitate, muncitor necalificat în lucrări de demolare şi finisaje sau lucrător comercial, iar în străinătate oferta include de la îngrijitori de animale şi mecanici auto până la sudori şi electricieni, potrivit datelor centralizate de ANOFM.
Din totalul locurilor vacante din România, aproximativ 2.000 sunt destinate candidaţilor cu studii superioare, prin posturi de ingineri, manageri, economişti sau analişti. Pentru persoanele cu studii liceale ori postliceale se află disponibile aproape 5.800 de oferte în domenii diverse, de la asistenţă medicală la logistică sau servicii comerciale. Cei cu calificări profesionale găsesc aproape 6.900 de posturi în meserii precum vânzător, sudor sau operator de producţie, iar restul de peste 17.600 de poziţii sunt adresate candidaţilor fără studii avansate sau cu nivel primar/gimnazial, pentru activităţi de muncă necalificată în construcţii, manipulare mărfuri sau livrări.
Oferta de joburi în Spaţiul Economic European cuprinde 99 de posturi în Norvegia pentru poziţii precum îngrijitor animale sau muncitor în producţie alimentar-piscicolă, 67 de locuri în Italia pentru şoferi de autobuz, lucrători în ospitalitate şi sport, 64 de oferte în Germania pentru meserii de sudor, electrician, operator stivuitor şi alte roluri, alături de oportunităţi în Croaţia, Polonia, Danemarca sau Finlanda în sectoare variate, de la turism şi agricultură la tehnologie solară şi confecţii metalice. Pentru alte ţări europene, posturile variază de la operator CNC în Austria şi tehnician instalaţii în Malta până la îngrijitor persoane în Irlanda sau dentist în Slovenia.
Cei interesaţi de oportunităţi în străinătate pot consulta ofertele detaliate pe portalul www.anofm.ro/EURES, unde se găsesc cerinţele specifice fiecărui post, condiţiile de muncă şi paşii necesari pentru aplicare. În cadrul programului EURES, candidaţii beneficiază de suport pentru informare despre legislaţia muncii în ţara gazdă, condiţiile de viaţă şi recunoaşterea calificărilor.
Pe plan local, persoanele fără experienţă pot profita de numărul mare de posturi necalificate, iar cei cu pregătire profesională sau superioară îşi pot găsi oportunităţi potrivite profilului. Pentru toate categoriile de candidaţi, ANOFM reaminteşte importanţa actualizării CV-ului, participării la sesiuni de consiliere profesională şi verificării periodice a platformei de recrutare, pentru a răspunde rapid cererilor angajatorilor. În contextul cererii ridicate de forţă de muncă, mobilitatea internă şi internaţională rămân opţiuni viabile pentru cei în căutarea unui loc de muncă conform calificărilor şi aşteptărilor salariale.
Mai multe știri pe republikanews.ro
Ne găsești pe pagina de Facebook
stiri stiripesurse