CNAS clarifică procedura de obținere a calității de asigurat pentru persoanele cu venituri din drepturi de autor, chirii, asocieri sau activități agricole!
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis marți precizări privind condițiile în care persoanele care obțin exclusiv venituri din drepturi de autor, asocieri cu persoane juridice, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, silvicultură, piscicultură, investiții sau alte surse pot obține calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate.
Potrivit CNAS, aceste persoane pot dobândi calitatea de asigurat prin depunerea Declarației unice (D212), în orice moment al anului în care aleg să achite contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Măsura vine în contextul unor informații eronate apărute recent în spațiul public, referitoare la modul de dobândire a calității de asigurat pentru aceste categorii de contribuabili.
Conform evidențelor CNAS, la finalul anului 2024, din cele 6.504.399 de persoane care au plătit contribuții la FNUASS, 242.098 de persoane fizice cu venituri exclusiv din sursele menționate au optat voluntar pentru plata CASS.
Instituția subliniază că, în conformitate cu Codul fiscal și Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, aceste persoane pot opta pentru plata contribuției, care se evidențiază în Declarația unică (art. 180 alin. (1) lit. b) și alin. (3) din Codul fiscal).
Calitatea de asigurat se acordă de la data depunerii declarației și este valabilă până la termenul legal de depunere a unei noi declarații, dacă nu este reînnoită (conform art. 222 alin. (3) și art. 267 alin. (2^2) din Legea 95/2006).
CNAS mai precizează că Ordinul președintelui CNAS nr. 763/2025 respectă strict prevederile legale și nu introduce ambiguități în aplicarea legislației.
Deși instituția nu a primit sesizări din partea contribuabililor vizați, a luat măsuri pentru actualizarea sistemului informatic PIAS, asigurând astfel accesul acestora la servicii medicale, medicamente compensate și dispozitive medicale.