Ministerul Mediului, Apele Române și Garda Națională de Mediu demarează acțiuni comune pentru identificarea riscurilor de poluare și impunerea măsurilor de conformare în zonele miniere vulnerabile

Au existat, în ultimii 25 de ani, mai multe cazuri de poluări accidentale, depășiri ale parametrilor de calitate și nereguli în exploatarea sau conservarea instalațiilor. Fosta platformă minieră Isipoaia din Suceava, mina Băiuț, Baia Mare și Baia Borșa din Maramureș, ca să dau doar câteva exemple, sunt locuri în care lipsa de acțiune în punerea în siguranță a galeriilor miniere a dus la catastrofe ecologice. Unda de poluare a ajuns fie pe teritoriul unor arii naturale protejate, fie în Tisa, Dunăre sau Marea Neagră.

În toate aceste cazuri, natura a plătit prețul lipsei de reacție, iar vinovații au fost sancționați, pentru că legea e clară: „Poluatorul plătește”.

Cine administrează, exploatează și extrage resursele naturale nu are voie să ignore sistematic avertismentele specialiștilor, sub pretextul lipsei de bani pentru investiții care țin de siguranța obiectivului, a celor care lucrează în exploatare și a turiștilor.

Mediul nu e o resursă infinită, iar cine îl distruge, plătește.

Același lucru se va întâmpla și la Praid. Colegii de la ANAR sunt în teren, evaluează daunele, care se vor adăuga celor provocate comunității locale” – a mai adăugat ministrul.