Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis un mesaj amplu și argumentat în contextul dezbaterii tot mai intense privind prețurile la energie electrică
Mesajul său vine ca răspuns la numeroasele semnale primite din partea cetățenilor și își propune să aducă clarificări esențiale legate de modul în care funcționează piața de energie, politicile guvernamentale actuale și măsurile de sprijin pentru români.
Chiar și în condițiile speciale ale unui consum mic, nu există risc de blackout, așa cum am mai spus. Sistemul energetic național și-a dovedit capacitatea de a face față unor situații deosebite în ultimii ani. Avem specialiști de top în Dispecerul Energetic Național (DEN) și la nivelul unităților mari de producție. Avem un mix energetic divers și suficient de flexibil, cu aproape o treime din producția națională venind din hidrocentrale. Vestea bună legată de ploile din ultimele săptămâni este că am depășit 87% grad de umplere în lacurile energetice. Din acest punct de vedere, suntem pregătiți pentru o eventuală vară secetoasă. – a transmis Sebastian Burduja.
În 2024, România a pus în funcțiune 1251 MW noi de capacitate de producție energetică, echivalentul întregii performanțe din ultimii opt ani anteriori. Până la sfârșitul anului, se estimează adăugarea a încă 2500 MW, ceea ce ar putea marca cel mai bun an postdecembrist în acest domeniu. În plus, au fost deblocate investițiile în hidrocentrale abandonate de zeci de ani, ceea ce ar putea aduce un aport suplimentar de 700 MW.
Burduja a precizat că, spre deosebire de perioada 2009–2022, când România a închis peste 7000 MW de capacități energetice (cărbune și gaz), în ultimii doi ani nu a fost închis niciun grup energetic.
De asemenea, în ciuda inflației și a creșterii salariului minim, România a păstrat plafoanele de preț la energie, situându-se pe locul cinci în Uniunea Europeană în ceea ce privește cel mai mic preț pentru consumatorii casnici. Datele prezentate de Burduja sunt elocvente:
- 46% dintre români consumă în medie 46 kWh/lună, plătind aproximativ 32 lei/lună (1 leu pe zi).
- 37% consumă circa 147 kWh/lună și plătesc în jur de 118 lei/lună.
- Doar 17% dintre consumatori depășesc 255 kWh/lună, cu prețuri plafonate de maxim 1,3 lei/kWh. Pentru această categorie, după 1 iulie, există deja în piață oferte care ar putea reduce facturile cu până la 20%.